До две седмици Многопрофилна болница за активно лечение Русе ще получи статут на университетска, става ясно от проекторешение на Министерски съвет, публикувано вчера на сайта на здравното министерство.
Предложението за това трансформиране е на Русенския университет.
Мотивите са, че най-голямото здравно заведение в региона може да осигури практическо обучение на студентите от факултет „Здравни грижи“. Болницата има възможност още и да приема лекари на стаж след като завършат трети курс, както и да провежда обучение на специализиращи лекари в 28 специалности.
Проекторешението на Министерски съвет може да бъде обжалвано до 14 дни. Ще изчакаме да мине този срок и после ще коментираме какви са ползите за русенските лекари и за съгражданите ни. Ако обаче болницата стане университетска, това ще е добре не само за нея и за Русенския университет, а най-вече за русенци, защото ще получават при нас адекватна медицинска помощ и няма да ходят за лечение в други болници в страната, каза вчера за „Утро“ зам.-председателят на съвета на директорите в МБАЛ Русе д-р Йосиф Новаков.
Идеята за русенската болница да стане университетска се породи миналата пролет, когато изпълнителният й директор д-р Иван Стоянов обяви, че е постигната договорка между неврохирургията в стационара с началника на клиниката по неврохирургия в УМБАЛ Плевен доц. д-р Данчо Панов за съвместна дейност в лечението на по-тежки случаи. Самият доц. Панов потвърди, че е готов да оказва логистична подкрепа на колегите си в Русе, тъй вероятността МБАЛ да стане университетска болница е много реална. До две седмици това наистина може да стане факт.