Обсъдихме на медицински съвет новата здравна карта за областта и началниците на отделения не протестират за новите правила в нея, защото смятат, че здравната каса финансира определени количества медицински услуги. Ние обаче имаме конкретни въпроси към комисията от специалисти в Министерството на здравеопазването, която вече тръгна на обиколка из страната, за да чуе мнението на лекарите по места, каза за „Утро“ след медицинския съвет зам.-председателят на съвета на директорите в МБАЛ Русе д-р Йосиф Новаков. 
Очаква се другата седмица тази комисия да е в Русе и вместо да издигаме лозунги „Здравеопазването се разпада“, „Пациентите остават без лечение“, „Болниците се закриват“ и други подобни, ние ще питаме какъв е пътят да направим още по-точна формулировка на клиничните пътеки, по които ще кандидатстваме за сключване на договор със здравната каса, да изберем най-добрите от тях и да уточним какви пари ще ни донесат те, продължи д-р Новаков.
Днес ще има ново заседание на Областната комисия по здравеопазване, която вече се обяви за корекции в областната здравна карта. По-различно е мнението на д-р Новаков. Според него намаляването на легла в хирургията няма да е пагубно за болницата, защото в хирургичните отделения в МБАЛ винаги има по едно-две свободни легла, държани в резерв.
Не е важно колко легла ще бъдат съкратени, а колко могат да бъдат финансирани от здравната каса, категоричен е зам.-шефът на болницата.
Предвиденото намаляване на физиотерапевтичните легла със 72 също няма да е трус, сочи оценката му, която е аргументирана така: по-важно е да бъде запазено нивото на компетентност на отделението в болницата, което е градено с години. Във физиотерапията на МБАЛ има квалифициран персонал и качествената апаратура. Каква е ползата да имаш много легла и ниско ниво на компетентност, след като това ще принуждава пациентите да търсят други болници, а ние ще стоим с празните легла и без пари от здравната каса, обясни д-р Новаков.