Долната граница на патентния данък за такситата да бъде 300 лв., а не както беше предвидено – 400 лв. Обмисля се тази корекция да бъде въведена в измененията в закона за таксиметровата дейност, които трябва да влязат в сила от 1 април. 

Самите промени разбуниха духовете на шофьорите на жълтите коли и те блокираха Орлов мост в София в четвъртък. Таксиджиите изразиха недоволството си заради предвидените нови задължения да станат превозвачи или да сключват договор с лицензиран превозвач. В момента голяма част от таксиджиите извършват превоз за своя сметка от името на лицензирана фирма.

Според шофьорите готвените промени ще увеличат много разходите им и ще се наложи някои от тях или да вдигнат тарифите или изобщо да прекратят дейност.

Заради блокадата в София в четвъртък и протестите в парламента в петък имаше разгорещени спорове. Според БСП готвените промени били лобистки. От ГЕРБ отрекоха обвиненията. 

"Не става дума за никакъв лобизъм. В законопроекта наши колеги допуснаха грешка и лишиха граждани да работят за превозвач на собствена сметка", каза депутатът Станислав Иванов. 

Той допълни, че не вижда защо това не трябва да бъде поправено. Иванов каза още, че падането на забраната големите превозвачи да преотстъпват права на шофьори ще влезе в парламента другата седмица. Тогава ще се разглежда и корекцията в предложения размер на дължимия данък от шофьорите - вместо от 400 до 1000 лв. той да бъде от 300 до 1000 лв.