Излагането на замърсен въздух в продължение на само един или два месеца може да е достатъчно, за да увеличи риска от диабет, показва ново американско проучване.
 
Това важи особено за хората с наднормено тегло, подчертават специалистите.
 
Те са изследвали повече от 1000 американци, живеещи в Южна Калифорния и са установили, чекраткосрочното излагане на замърсения въздух е свързано с повишен риск от по-високи нива на холестерол и нарушена обработка на захарта в кръвта, които са основни рискови фактори за развитието на диабет.
 
Учените все още нямат категорични доказателства за връзката между мръсния въздух и развитието на диабет.
 
Според тях това е възможно, тъй като замърсяването на въздуха причинява възпаление в организма, което води до верижна реакция и прави по-трудно обработването на кръвната захар от организма. Това обяснява водещият автор на изследването д-р Франк Джилиланд.
 
Някои от предишните изследвания свързани със замърсяването на въздуха от трафика на автомобили и тежката промишленост също говорят за евентуална свързаност с развитието на диабет тип 2.
 
За настоящото си изследване д-р Джилиланд и колегите му изследват концентрацията на озон, отделящ се от автомобилите, в промишлеността, концентрацията на азотен диоксид – страничен продукт от горенето на изкопаеми горива, които допринасят за образуването на смог, както и така наречената PM 2.5 – смес от твърди частици и капчици, които са по-малки от 2,5 микрометра в диаметър и могат да съдържат прах, сажди и дим.
 
Установено е, че всички тези замърсители увреждат белите дробове, а някои PM 2.5 частици са достатъчно малки, за да навлязат в кръвния поток, което може да се свърже с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и дори инсулт.
Всички участници в проучването са попълнили въпросници за своите хранителни навици, като са имали и лабораторни тестове за изследване на нивата на холестерол и кръвна захар в кръвта.
 
Специалистите са изследвали и инсулиновата резистентност на участниците, което е един от основните показатели и отличителни белези при диабет.
 
Изследователите не са открили връзка между нивата на азотен диоксид във въздуха и повишения риск от диабет. Въпреки това, PM 2.5 експозицията е значителен рисков фактор за развитието на диабет, еквивалентен на затлъстяването, отбелязват още авторите.
 
„Констатациите показват, че хората, които живеят в градовете и на други места с лошо качество на въздуха трябва да вземат предпазни мерки“, казва Майкъл Джарет, директор на Центъра за професионално здраве и околна среда в Университета на Калифорния, Лос Анджелис.
 
Хората биха могли да ограничат упражненията на открито по време на пиковите часове, когато трафикът е засилен, както и да избягват карането на колело в тези часове, пояснява още Джарет.