Неочаквано предложение от свой стар познат получил българин, който от 15 години живеел в белгийския град Лиеж - да превозва през границата нелегални емигранти. Според каналджията обаче още първият му опит бил неуспешен и граничарите на Дунав мост засекли незаконната му дейност.
Според обясненията на гурбетчията неговият приятел, познат като Роджи, му позвънил с офертата да извежда за Белгия бежанци. Затова се върнал в България и през лятото на 2015 година започнало изясняване на плана. На 11 юни получили първия си клиент - иракчанин, който срещу 2000 евро се сдобил с фалшива българска лична карта. Каналджията го натоварил от паркинг в София на своето „БМВ Х5“, отбили се в Шумен, където качил майка си и брат си. Целта била пътуването да изглежда семейно и да не бие на очи. Малко след 6 часа сутринта на 12 юни фамилията пристигнала на Дунав мост, където обаче проверяващите се усъмнили в картинката. Затова инспектирали обстойно пътуващите и истината лъснала - станало ясно, че мнимият българин всъщност има покана от Държавната агенция за бежанци.
Мозъкът на схемата - въпросният Роджи, обаче така и не бил открит, а физическият каналджия направил пълни самопризнания за престъпното си намерение. Така той се изправи пред състав на Русенския районен съд, който на първа инстанция го наказа милостиво - с 3 години условно и 5-годишен изпитателен срок, както и 2000 лева глоба. Присъдата не е обжалвана и вече е влязла в сила.