Осъжданият за каналджийство Хайредин Тахир от кърджалийското село Рани Лист е задържан в ареста, след като отново е хванат да ръководи схеми за нелегално преминаване през границата. Негови съучастници станали тираджия от Русе и мъж от друго кърджалийско село - Горна Крепост, който се укрива от правораздавателните органи и е обявен за издирване. Вместо сирийци, този път Тахир и компания опитали да прекарат през Дунав мост трима турски граждани, но били разкрити.
Случаят е от 12 юни тази година, когато шофьорът на цистерна "Волво" С.С. опитал да мине границата с нелегалните чужденци. Турците нямали визи, затова предпочели да опитат да стигнат Западна Европа по престъпен начин. Замисълът им обаче бил пресечен, а тираджията - пратен в ареста. Месец по-късно той направи пълни самопризнания за действията си и се споразумя с прокуратурата на условна присъда от 11 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Спестено му бе налагането на глоба и конфискацията на имущество.
55-годишният Тахир обаче все още е в ареста, а делото срещу него вероятно ще стартира по стандартния ред, тъй като засега няма намерения да признава участието си в схемата. През 2014 година, в разгара на бежанската криза, той бе осъден на 10 месеца затвор за нелегално превеждане на сирийци през Дунав мост. Две години преди това пък беше условно осъден отново за каналджийство, което автоматично трансформира присъдата му в ефективна и затова бе решено да лежи още 11 месеца зад решетките. Престоят там обаче явно не е променил навиците му и 5 години по-късно той отново е хванат в същата схема.
Самите нелегално превозвани турци също направиха самопризнания и бяха наказани с по 7 месеца условни присъди и 3-годишен изпитателен срок, както и с 200 лева глоба.