Само 55 новооткрити пациенти с туберкулоза са регистрирани в Белодробната болница през миналата година, а от януари насам са регистрирани едва 10 нови болни пациенти. Данните сочат, че и през тази година новозаболелите ще бъдат около бройката на миналогодишните, което показва тенденция за намаляване на болните от туберкулоза, каза за „Утро“ управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев по повод вчерашния Световен ден за борба с болестта. Това негово предположение се базира и на бройката от 2014 година, когато в лечебното заведение са регистрирани 51 нови болни от жълтата гостенка, както още е известно заболяването.
Статистиката за последните 10 години сочи, че
най-много са болните през 2008 година
Тогава в Тубдиспансера са лекувани 99 пациенти. През 2007-а новорегистрираните с туберкулоза са 97, в останалите години бройката варира от 46 до 75.
Сравнително ниско е нивото на заболеваемост в детска възраст. За миналата година са регистрирани двама болни малчугани от 1 до 4 години и трима тийнейджъри на възраст от 15 до 19 години. Според д-р Дачев това се дължи на поставеното манту на 90% от учениците в региона, което значително ограничава разпространението на болестта. Тази профилактична дейност в региона се прави най-добре от всички области в страната, за което допринася и съвместната работа на Белодробната болница с три неправителствени организации и БЧК, които издирват застрашените от заболяването и ги предават на нас, посочи пулмологът.
Туберкулозата е
хронично инфекциозно заболяване, много разпространено в обществото 
тъй като патогенните микроби се пренасят от човек на човек и от говеда на човек, обясни д-р Дачев. Проникването на инфекцията най-често става през дихателните пътища чрез изхвърляне на микроби при кашлица, кихане, разговор с болния. Заразяване с туберкулоза е възможно и по хранителен път чрез консумиране на мляко от болни крави или на продукти, приготвени от него, при консумация на недостатъчно сварени заразени яйца или на недостатъчно изпечено месо от болни птици и свине. 
В 90% от случаите жълтата гостенка засяга белодробната система, а в други 10% - централната нервна система, сърце, очи, кожа, корем, кости и стави. Причинителят на туберкулозата е микобактериум туберкулозис, който се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Повечето от хората, заразени с тази бактерия, успяват да я преборят, но тя остава в тялото, без да е активна.
Симптомите на болестта са кашлица, температура, изпотяване, отслабване и анемия
които се срещат и при други заболявания, но за жълтата гостенка са много показателни. След преглед на пациента при специалист пулмолог той се подлага на имунологичните тестове като квантиферонов ТВ тест. Те са много скъпи, но Белодробната болница в Русе ги прилага и чрез тях се установява дали пациентът има живи туберкулозни микроби в организма си. Третата и най-важна стъпка за поставяне на диагнозата е рентгенова снимка, защото тя единствено може да открие туберкулозата, независимо дали пациентът има оплаквания.
За откриване на болестта, която настъпва много тихо, от голямо значение е направеното манту
Пациенти, при които то се уголеми над 15 милиметра, се подлагат на рентгеново изследване и на едногодишно наблюдение. На година Белодробната болница установява около 800 деца с голямо манту и близо 500 възрастни, които подлежат на уточняване заради контакт с болни от туберкулоза или защото имат оплаквания от симптомите на болестта. Те се пращат на изследвания на кръвта и на рентген и когато има доказателства за активно заболяване, се прилага лечение, уточни д-р Светослав Дачев.
Терапията започва с антибиотици, които се приемат няколко месеца в зависимост от стадия на заболяването. След това се пристъпва към лечение с туберкулозни антибиотици, като
пациентите лежат в Белодробната болница четири месеца
а после остават под наблюдение до две години. В минали години жълтата гостенка е убивала много хора поради липса на антибиотици. Сега обаче пациентите се излекуват за около 9 месеца, обясни д-р Дачев. Той уточни, че за лечението на туберкулозата има големи организационни проблеми, с които обаче болницата се справя и в момента е една от трите белодробни болници в страната, които работят ефикасно. Точно поради тази причина в нашата Белодробни болница се лекуват пациенти от Силистра, Разград, Търговище и Велико Търново. Структурата за борба с туберкулозата се ръководи от специалиста пулмолог д-р Николай Колев.
Туберкулозата е била
бич за човечеството няколко века преди 2000 година 
обясни д-р Дачев. В средата на 19 век обаче започва сериозна научна работа за уточняване на причинителя на болестта и изработване на средство срещу него. С описване на туберкулозния микроб от Луи Пастьор и Робърт Кох се прави революционен скок в борбата с жълтата гостенка и 24 март започва да се чества като Световен ден в борбата с туберкулозата. 
През първата половина на 20 век се създава модерната туберкулозна ваксина ВCG /Bacillus Calmette–Guerin vaccine/. В годините тя еволюира много и продължава да се използва за лечение на болестта и сега. За нея се използват щамове от говежди тип туберкулоза, които се оказват много ефикасни. По същото време се изработва и туберкулиновата проба /манту/, чрез която се откриват заразените от туберкулоза.
Рязкото намаляване на болните става след средата на 20 век, когато е открит пеницилинът
На базата на него са изработени други антибиотици и започва скок в развитието на противомикробната терапия, което довежда до излекуване на болните от туберкулоза. Заболелите от болестта през 40-те години на миналия век в България са били между 300 и 500 на 100 000 души население. Това означава, че в един град като Русе новозаболелите от туберкулоза са били около 1500 души, тоест във всяко десето семейство е имало по един болен от жълтата гостенка, обясни д-р Дачев. Болният заразява още двайсетина човека, които не се разболяват, но остават заразени. Това определя туберкулозата като тиха болест, защото когато човек усети симптомите й, тя вече е много напреднала. 
С изобретяването на ваксината болните намаляват 20 пъти и стават 25 на 100 000 души население. Заради интензивното свободно движение на хора из целия свят туберкулозно болните се увеличават и стават два пъти повече, като достигат 50 на 100 000.
През 2008 година влезе в действие програма за борба с туберкулозата
която беше подкрепена от правителството и от Световната здравна организация и чрез нея бяха обхванати рисковите контингенти от населението, което доведе до нов спад в новозаболелите и особено при болните от смъртоносната туберкулоза МDR, каза шефът на Белодробната болница и допълни, че в момента туберкулозата отново обхваща 25 на 100 000 души и благодарение именно на тази програма болестта в Русенско е намаляла. Тези данни нареждат България на нивото на Гърция и Сърбия и над това в Турция и Румъния, но сме далеч от Западна Европа и САЩ, където заболеваемостта е от 5 до 8 на 100 000, коментира д-р Дачев.