Русе ще се справи с организацията на европейското първенство по борба за състезатели до 23 години, заявиха единодушно кметът Пламен Стоилов и председателят на федерацията Валентин Йорданов. Те дадоха пресконференция, на която присъстваха още зам.-кметът Иван Григоров и един от мениджърите на „Булстрад Арена“ - Иван Драндийски.    
„Бяхме си обещали когато новата зала бъде пусната в експлоатация, да направим всичко възможно по организацията на поне европейски шампионат. Срещнахме голяма подкрепа от г-н Пламен Стоилов, от екипа му, от министерството на спорта“, заяви Йорданов. Той разкри, че част от постъпленията от билети ще бъдат заделени за благотворителна кауза. Учениците и студентите ще наблюдават схватките в „Булстрад Арена“ при свободен вход. 
„Това е събитие от изключително голям ранг и основна заслуга то да се проведе в Русе е на именития ни съгражданин Вальо Йорданов. Ще си позволя да му благодаря от името на всички русенци. Освен това европейското първенство ще стане факт в емблематична година, когато Русе е Европейски град на спорта. Сигурен съм, че ще се получи страхотен празник. Със спортистите, треньорите и делегациите в нашия град ще пристигнат общо към 800 души, което е голям импулс за малкия и средния бизнес“, каза кметът Стоилов. 
Той отговори утвърдително на въпроса дали ще се вземат специални мерки за сигурност предвид последните събития в Брюксел.
„Разбира се. Смятам обаче, че детайлите не бива да се коментират и обсъждат публично“, заяви Стоилов.   
Първенството ще започне на 29 март от 9 часа. Официалното откриване ще е от 18.30. На него ще присъства и зам.-министърът на спорта Асен Марков.
„Надяваме се да спечелим поне няколко медала. Други наши състезатели пък се готвят за трите олимпийски квалификации, от които трябва да заверим още квоти за Рио“, изрази надежда Йорданов. 
Бе съобщено, че на 28 март ще бъде открита изложба с богат снимков материал на известния спортен фоторепортер Бончук Андонов. Експозицията в „Булстрад Арена“ ще е свързана с историята на русенската и българската борба
Министърът на спорта Красен Кралев пък ще открие на 3 април от 11 часа ремонтираната основно треноровъчна зала до стадион „Локомотив“. Нейният ремонт стана възможен със съдействието на държавата, Община Русе и федерацията по борба. 
Сред гостите на първенството ще е президентът на европейската централа проф.Цено Ценов. Феновете на борбата ще могат да видят в Русе още старши треньорите на националните отбори Валентин Райчев, Армен Назарян, Серафим Бързаков, бивши и сегашни известни български борци - Боян Радев, Александър Томов, Георги Мърков, Живко Вангелов, Станка Златева, Тайбе Юсеин, Елица Янкова, Мими Христова, Иво Ангелов, Явор Янакиев, Борислав Новачков, Николай Куртев, Даниел Александров.