66-годишната Иванка Ройдова от пловдивското село Браниполе е успяла да организира фабрика за убийства, а за жертви набелязала брат си Стойчо, сина му Георги, дъщеря му Гергана на 45 г., съпруга й Тони и двете им деца на 8 и 16 г. Пенсионерката пристъпила към пъкления си план, след като разбрала, че баща й я лишил от голямо наследство в размер на 4,5 млн. долара. През 2014 г. той умира в САЩ, където емигрирал през 50-те години на миналия век. Там натрупал огромно състояние в резултат на строителен бизнес и сделки с недвижими имоти. До неотдавна дядото-милионер издържал цялата си рода в България. Иванка също получавала щедри възнаграждения от баща си.

Минчо Сарафов от Браниполе видял как извеждат комшийката му Иванка Ройдова с белезници от дома й. Селото е потресено от пъкления й план. 


Преди месец в ДАНС била засечена информация, че 66-годишната пенсионерка поръчала смъртта на шестима свои родственици. Свързала се с килъри, сред които и чужденци, разказа окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Дамата разполагала с достатъчно пари. Отправила съблазнителна оферта към наемните убийци - 10% от състоянието на баща й в САЩ, или 450 000 долара. Обещала да им прехвърли и имоти в Пловдив, допълни Попов.
Службите проверили сигнала и той се оказал верен. Иванка не била на себе си, че е лишена от имането на своя родител. До 1990 г. бай Георги Ройдов нямал връзка с децата си в България по обясними причини. След промените у нас поканил при себе си във Флорида дъщерите си Иванка, по-голямата й сестра Ана и сина си Стойчо. Те видели с очите си с какви пари и имоти разполага в САЩ. След пенсионирането си дядото-милионер продал голяма част от придобитото имущество отвъд океана и го разпределил в няколко попечителски фонда в САЩ.
След 1994 г. взаимоотношенията между него и двете му дъщери се влошили. Старецът усетил, че Иванка е много алчна и това го отблъснало от нея. Сестра й Ана в момента живее в Щатите, твърдят съседи от Браниполе.

Некролог на дядото-милионер от Америка е поставен на къщата на сина му Стойчо Ройдов. СНИМКА: Радко Паунов
След 2012 г. Георги Ройдов посочил за евентуални негови наследници сина си Стойчо и внука Георги, като оформил на тяхно име три сметки, разказа прокурор Попов. Това станало достояние на Иванка. И тя предприела серия от дела в САЩ, за да получи част от наследството. Наела тамошни адвокати и детективи, които да проучат цялото имане на баща й. През 2014 г. бай Георги се споминал на 90 г. в САЩ. Синът му го докарал в Браниполе и го погребал. След като разбрала, че е вън от кръга на наследниците, Иванка се изпокарала с брат си, независимо, че къщите им в Браниполе са една до друга. Тази на Стойчо е видимо по-голяма и уредена. "Като палат е. Вътре е още по-хубава", казаха пред "24 часа" съседи. Домът на Иванка също е в добър вид, но се различава от този на брат й. Тя живее в него с дъщеря си Жана. И двете къщи в четвъртък бяха заключени.
В този дом на Стойчо Ройдов в Браниполе, е трябвало да стане кървавата баня на Гергьовден. СНИМКА: Радко Паунов
Според разследващите по сметките на Стойчо и неговия син Георги били преведени от Америка над 200 000 долара. Това обаче било капка в морето спрямо общото наследство. Вбесена, че няма да вземе нищо, сестрата пристъпила към действие да ликвидира цялата рода.
"За да не допуснем осъществяване на пъкления й план, внедрихме сред наетите от нея килъри служител под прикритие", разясни окръжният прокурор на Пловдив. Иванка поръчала най-напред да бъде отвлечен брат й. Преди да бъде убит, той трябвало да подпише договор, че цялото бащино наследство от САЩ отива при нея. Според криминалисти били подготвени и документи, които са открити при обиските в дома й в сряда. 70-годишният Стойчо бил диабетик и тя заръчала да го умъртвят с голяма доза инсулин, за да изглеждала смъртта му някак по-естествена. Ликвидирането на брат й обаче не я удовлетворявало, защото имал наследници. Сестрата-злодей поръчала и те да бъдат затрити. Посочила на наемниците, на които платила капаро, адресите им, колите, с които се движат и децата им къде учат.
Кървавата баня била планирана на големия християнски празник Георгьовден. Тогава в дома на Стойчо в Браниполе се събирала цялата рода, тъй като синът му и дъщеря му са именници.

"Ройдова е действала хладнокръвно и конспиративно", каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов /в средата/. СНИМКА: Радко Паунов
"Г-жа Ройдова е действала изключително хладнокръвно и при пълна конспиративност. Не разполагаме обаче с доказателства кой е действителният наследник и каква е сумата, която получава", посочи прокурор Попов.
Къщата на Иванка е била атакувана в сряда от цяла армия с качулки. Тогава тя е била изведена с белезници. Задършана е за 72 часа с още три лица, които после са били пуснати. Прокуратурата настоява за постоянен арест на жената и мярката ще се гледа в петък в съда.
"За съжаление наказанието за подобно престъпление е много малко - от 1 до 6 години лишаване от свобода. Все пак се касае за опит за отвличане и поръчка за убийство на шестима души", коментира окръжният прокурор Румен Попов.

Съседите: По нищо не личеше,
че готви масова екзекуция

Къщата на Иванка Ройдова е заключена, в двора обикаля черно куче.
Хората в Браниполе са в шок от намерението на Ройдова. "Изсипаха се много полицаи с качулки около 15 часа. Бях в магазина за хляб и на връщане  видях униформените. Извадиха от дома на Ройдова куфарче. Попитах: "Кражба ли е станало", а полицаите ми отговориха, че не е", разказа съседът на Иванка Минчо Сарафов. Той се хвана за главата като разбра какво е подготвила комшийката му за най-близките си хора.
Според Сарафов Иванка имала кафене в Пловдив, а брат й бил още по-заможен - притежавал аптека в селото, цех, а в областния град държал лекарски кабинети, които отдавал под наем. Стойчо живеел със сина си Георги в Браниполе, а дъщеря му Гергана - със семейството си в Пловдив. Именно тя, съпругът й Тони и двете им деца са били част от мишените на своята леля.
"Много пари получаваха от баща им - дядо Георги. Непрекъснато им пращаше от Щатите преводи. На Иванка в определен период също даваше. Нямам думи, че е замислила такова страшно нещо", коментира бай Милко.
Друга съседка си прехапа устните, като разбра какво е замислила Ройдова."Леле, ужас!", прекръсти се Йорданка Милчева, чийто къща е точно срещу жилището на Иванка и Стоичо.
Тя видяла с очите си как ченгета с качулки извеждат комшийката й с белезници и я вкарват в полицейския автомобил. "В първия момент помислих, че са я окрали. Знаем, че тя има пари, но това, което разбрахме, е страшно", вайкаше се Йорданка. Според нея Ройдова не била конфликтен човек. По нищо не издавала, че готви масово убийство на рода си. "Как е възможно да иска смъртта на най-близките си само и само да забогатее още повече", не могат да се начудят хората в Браниполе. Те недоумяват докъде може да стигне човешката алчност.
"Не й ли стигат парите. Имаха магазин в Пловдив.Дъщеря й Жана е при нея. Съпругът на Иванка почина отдавна. Издържаха се с парите от баща им", допълва съседката. Хората в Браниполе казват, че ако не е бил дядото от Америка нито Иванка, нито брат й Стойчо са щели да живеят така добре.
"Боже, мили, боже! Каква била работата! Как е възможно толкова алчност и злоба", потресени са комшиите. Те описват 70-годишния Стойчо като хубав човек. Останал вдовец на 50 г. След вчерашния случай се е скрил и не смее да се покаже, мълвят хората от селото. Бил от години диабетик и сегашната история щяла да му се отрази много зле.
Къщата му действително се откроява. Тя е на 2-етажа, току-що санирана и цялата е обкичена с климатици. Дворът е подреден. На пътната врата има некролог в рамка на баща му - дядо Георги, за чието наследство сега се карат.
Една ограда ги дели с къщата на сестра му Иванка. Тя е видимо по-скромна. В двора се разхожда куче.