Властите ни арестуваха държавен служител на Република Турция за контрабанда на боеприпаси и оръжия през българската граница. Пренасянето е станало при пункта в Малко Търново. Мярката за неотклонение „задържане под стража“ е постановена от Окръжния съд в Бургас.

Става въпрос за турски гражданин – Байрам Караджа, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в града. За контрабандата, в която е уличен, законът предвижда наказание от три до десет години лишаване от свобода и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева, като съдът може вместо глоба да наложи конфискация на част или на цялото имущество на виновния.

Байрам Караджа работи към служба, която се занимава със земеделие и отговаря за района на Къркларели. От прокуратурата уточняват, че това е второ провинение на турския гражданин в България. При това е извършено в изпитателния тригодишен срок на предишна условна присъда, наложена му на 26 април 2015 г.

Според наблюдаващия прокурор от събраните към този момент доказателства може да се заключи, че Караджа е извършил престъпното деяние. То се потвърждава от извършените разпити на митническите служители от ГКПП „Малко Търново“, които са открили боеприпасите. Патроните, които са от калибър 9мм, са годни за употреба от огнестрелно оръжие. Това е доказано и от извършена експертиза.

Според представителя на държавното обвинение, е възможно Караджа да се укрие или да извърши ново престъпление. Освен това той няма постоянен адрес на територията на България. Решението за арест може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в града.