Променливото време тази година, редуващо топли дни с минусови температури, води до истински погром в масивите с праскови и кайсии. По-голямата част от реколтата вече е унищожена, съобщи за „Утро“ Павел Спасов от Съюза на дунавските овощари. Според него 80% от прасковите и 50% от кайсиите няма да дадат плод тази година.
Дръвчетата в ниските места и в равнините са измръзнали, само тези на високото са оцелели, каза Спасов. А проблемите не са свършили, тъй като след последните обилни дъждове рязко нараства опасността от развитие на различни болести по овошките. 
Неблагоприятните климатични условия ще ударят финансово фермерите, тъй като те нямат практически възможности да застраховат продукцията си. Никой застраховател не иска да сключва договор преди 20 април - дата, която в бранша фиксират като последна за възможността за поражения от измръзвания. След нея единствената опасност за застраховане остава падането на градушка. Срещу температурните разлики през зимата обаче начин за подсигуряване няма.
Засега е трудно да се каже как по-слабата местна реколта от праскови и кайсии ще се отрази на цените, тъй като производителите от региона нямат чак такъв значим дял в общото предлагане. А в по-голямата част на Южна България проблеми с реколтата няма. Голяма част от плодовете по пазарите идват и от внос - основно от по-южни държави като Гърция и Македония.