Още един измамник от Ветово падна в капана на Криминална полиция в започналата акция за противодействие на телефонните измами. 32-годишният Димитър Я. е заловен във вторник в дома му, докато омайвал по мобилен телефон поредната си жертва.
Димитър е издирен след ужилване на 68-годишен мъж в Русе. Миналия петък пообед той се обадил на произволен номер, представил се на вдигналия телефона мъж за негов братовчед и го помолил да купи 40 ваучера от по 10 лева и да му продиктува номерата, тъй като бил извън града и нямал импулси в телефона си. В началото на разговора русенецът наистина припознал по гласа братовчед си и изпълнил молбата му. След последния продиктуван номер обаче „братовчедът“ внезапно прекъснал линията, което усъмнило услужливия близък. Той веднага се свързал с роднината си, разбрал, че е станал жертва на измама и в късния следобед подал сигнал в полицията.
Случаят бил поет от криминалистите, които след обстоен анализ затегнали кръга около измамника и във вторник заедно с униформени от РПУ-Ветово обградили къщата на Димитър и влезли в нея, докато той говорел по телефона. Спипаният в крачка бандит останал много изненадан от появата на полицаите и веднага извадил няколко мобилни апарата и десетки СИМ карти, които ползвал в измамите.
Вече осъжданият за телефонни измами Димитър е задържан за 24 часа, но вчера прокурорът по делото му увеличи мярката на три денонощия арест. В момента с 32-годишния мъж са водят разпити за установяване на неговата съпричастност към други телефонни измами в Русе и страната.
По повод на телефонните измами криминалистите отново посъветваха гражданите по никакъв повод да не дават пари на непознати, независимо от предлога за искането им и при всяко обаждане за пострадал близък да се свързват с човека от друг телефон или да позвънят на спешния номер 112.
През миналата седмица акцията залови две групи измамници, двама от които бяха от Ветово. Четиримата бяха успели да направят четири телефонни измами за общо 10 000 лева в Ямбол и Плевен.