Министерството на културата няма пари за ремонт на емблематичния мост на Колю Фичето край Бяла, който безвъзвратно се руши, а отговорност за създалата се ситуация носи Община Бяла. Това става ясно от писмо на министъра на културата Вежди Рашидов до депутат, в което е посочено още, че средствата за възстановяване на съоръжението многократно надвишават целевата финансова подкрепа за обекти и дейности в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности, която министерството предоставя и чийто размер е 500 000 лв. годишно. 
Общината също няма средства за реставрацията и затова паметникът на културата е оставен на произвола на съдбата. За специфичния ремонт на моста са необходими над 2 млн. евро, като за сравнение бюджетът на община Бяла за 2016 г. е малко над 8 млн. лева, от които по-малко от 3 млн. лв. са приходи на общината, а останалите са целево финансиране от държавата. 
„Прави са от Министерството на културата, тъй като са изпуснати две възможности. През 2011 общината е кандидатствала с проект по приключилата вече оперативна програма „Регионално развитие“ за реконструкция на паметника на културата, но предложението не е подадено в определения срок. Преди около две години пък е изготвен проект по трансграничната програма България-Румъния, но заради финансови неуредици между общината и проектанта проектът отново е претърпял провал“. Това обясни кметът на Бяла Димитър Славов, като допълни, че в момента издирва проектанта, за да му се изплати дължимото. Той посочи, че от общинска администрация не са искали помощ от Министерството на културата, но бе категоричен, че ще се търсят други възможности. Ще търсим всякакви възможности за кандидатстване и финансиране по проекти и ще направим всичко възможно, за да възстановим моста на Колю Фичето, тъй като това е емблемата на Бяла, каза още кметът. 
Мостът е построен над река Янтра през 1867 г. по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша. Дължината му е 276 м, ширината - 9,5 м, като сводовете са украсени със символни скулптури на грифон, лъв, нимфа, лебед. До каменния мост през 20 век е била направена и скулптура на майстора Колю Фичето, за да напомня за делото му. 
Сега обаче съоръжението се руши, има пукнатини, олющени са облицовъчните камъни, обрасло е с растителност. Перилата също се рушат, тъй като са направени от тежък камък, при който с времето сцеплението намалява. При високите води на Янтра в основите на моста се затлачват дървета и постепенно устоите се подкопават.
Според Вежди Рашидов е невъзможно министерството на културата да осъществява контрол върху 40 000 паметници на културата, както и да осигурява финансово тяхното съхраняване. Той изразява загриженост и тревога за бъдещето на моста, но припомня, че в последните години неколкократно е възстановявано движението по съоръжението на леки и товарни автомобили, което вероятно е довело до допълнително влошаване на състоянието му.