Отпечатък от пръст, открит на чаша и необичайно голяма поръчка на пици отведе белгийската полиция до най-издирвания за тероризъм човек на континента.

Залавянето на Салах Абдеслам, единственият оцелял от групата от 10 терористи, които атакуваха Париж през ноември, сложи край на продължилия четири месеца улов, изпълнен с номера на полицаите от Кийстоун, показни акции и няколко прекъсвания, което приключи с драматичен арест в петък в Брюксел.

Атакувани от месеци с критика на техните антитерористични усилия, белгийски лидери стигнаха до триумфален тон – "Хванахме го," написа държавният секретар по бежанските въпроси Тео Франкен, след като полицията задържа 26-годишния след престрелка в квартала Моленбеек на столицата. Премиерът на страната Шарл Мишел и френският президент Франсоа Оланд, който беше в града за среща на върха на ЕС, дадоха тържествена съвместна пресконференция в петък вечерта, по време на която Оланд отбеляза "интензивно сътрудничество" между двете страни в залавянето на Абдеслам.

Зад кулисите представители на белгийските и други служби за сигурност описват изтощителното, често отчайващо разследване, което започна мигове след атаките с бомби и огнестрелно оръжие от 13 ноември в Париж и само няколко часа по-късно следите насочиха право към Брюксел. Няколко членове на клетката на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), които извършиха нападението, включително Абдеслам, бяха или са живели в Брюксел. Абдеслам, френски гражданин, който е роден и израсъл в Белгия, помага за планирането и изпълнението на атаката, при която бяха убити 130 души, казват от полицията. Те твърдят, че той ескортирал трима атентатори-самоубийци, които се взривиха на Стад дьо Франс. Неговият брат, Ибрахим Абдеслам, детонира самоубийствената си бомба пред кафене в Париж. Салах Абдеслам изхвърля самоубийството си жилетка в една кофа за боклук в южната част на Париж и призова приятели от Брюксел да го вземат от Париж и да го заведат у дома на следващата сутрин.

Френската полиция откри и уби подозираният като водач на клетката Абделхамид Абауд и други двама седмица по-късно в предградие на Париж. Докладваният, че е бил видян в Брюксел сутринта на 14 ноември, Абдеслам изчезва. Някои информации в медиите го пращат в Сирия или Мароко, откъдето е неговото семейство. Международна заповед за издирване надава няколко следи. И във вторник следата изведнъж става гореща.

Обратно в Моленбек

Белгийската и френската полиции, които са работили интензивно съвместно от 13 ноември, извършват по обяд рутинна проверка на това, което според няколко служители е възприемано като неизползвано жилище за терористи. Сметките за комунални услуги не са били плащани от месеци, казват служители, което кара полицията да повярва, че апартамента в квартал Форст е празен. Шестчленният екип не очаква да срещне съпротива и не взима със себе си полицейско подкрепление, нито иска поддръжка от специалните сили.

Когато полицаите отварят вратата, срещу тях започва стрелба от автомат „Калашников“ и „пушка-помпа“, твърдят белгийските власти. Четирима полицаи са ранени, включително френска полицайка. Тежковъоръжени полицаи преследват заподозрените по покривите. Един от стрелците е убит. Двама напускат мястото, избягвайки залавянето, макар че полицията е отцепила района.

Според двама от службите за сигурност Абдеслам не е сред хората, успели да избягат във Фор

ст.

Само че полицията междувременно намира отпечатъците на Абдеслам на чаша в апартамента. Според високопоставен белгийски служител този отпечатък ги убеждава, че беглецът все още е в Брюксел. Те проследяват няколко канала за връзка къде би могъл да се намира. В сряда, казва представител на властите, полицията се фокусира върху къща на ул.“Осемдесет“, в предградието на имигрантската работническа класа Моленбек. Мястото е на 450 м. от предишния дом на Абдеслам.

Обграждайки къщата, полицията е убедена, че там има по-голяма група от хора, след като жена, която изглежда живее там, поръчва няколко пици, твърдят двама служители на сигурността. Когато полицията обискира къщата около 4:30 следобед, те стигат до нея, двама приятели, които бяха отишли да приготвят на чай и по-малки деца - както и Абдеслам. Абдеслам е бил прострелян в крака. Той, негов познат, за когото от полицията казват, че е носел фалшиви документи за самоличност и трима членове на семейството, за което се твърди, че са ги укривали, са арестувани.

Белгийски мрежи

„Очевидно Абдеслам се е възползвал от мрежи и познати – и това е въпросът, който искаме да разследваме“, заяви на пресконференция с Мишел и френския президент Франсоа Оланд белгийският външен министър Дидие Рейндерс. В качеството си на единствения заловен жив заподозрян за стореното в Париж, Абдеслам би трябвало да е богат източник на информация за това как са били извършени атаките, кой му е помогнал толкова дълго да избегне залавянето и за други укриващи се съучастници. „Той е слабата брънка във веригата“, каза европейски служител по сигурността. Оланд каза, че Франция ще иска екстрадирането на Абдеслам.

Неговият арест вероятно ще разсее встрани от белгийската полиция и политическото ръководство част от загрижеността на обществото за сигурността му и от силите за сигурност на съседните страни, които бяха разочаровани от белгийските действия по този случай и като цяло от проблема за домораслите радикали.

Недостатъците на Белгия в борбата срещу тероризма бяха добре известни преди 13 ноември. В сравнение с други страни от ЕС Белгия харчи малко за цивилно и военно разузнаване и й липсват сериозни възможности за събиране на разузнавателна информация в чужбина. На федерално ниво нейните правозащитни структури са слаби.

В тази среда радикализмът е пуснал корени. По данни на глава от населението повече белгийци са отишли да се бият на страната на ислямистките екстремисти в Сирия и Ирак от гражданите на която и да е друга страна от ЕС: По данни към февруари става дума за 441 според информация от белгийското министерство на правосъдието, и 117 са се завърнали. Абдеслам не се е бил за ИДИЛ, но изглежда е бил радикализиран от групировката.

През януари миналата година белгийската полиция уби двама души при операции срещу терористична клетка в гр. Вервие. През август млад мъж откри огън по влака от Амстердам към Париж, след като се качи в Брюксел. И в двата случая , както и при атаките в Париж, заподозрените имаха връзка с Моленбек и с ИДИЛ.

Белгия е изправена пред предизвикателства по сигурността „извън рамките на техните възможности на терен“, заяви европейски служител по сигурността.

Атаките от Париж мобилизираха невиждана дотогава намеса на външни разузнавателни и правоохранителни институции на територията на страна от ЕС. Франция е най-активната и видима. Великобритания също увеличи ангажиментите си, след като нейните служби за сигурност откриха, че т. нар. мозък от париж, Абделхамид Абауд, тайно е пътувал до Великобритания. Вътрешният министър Тереса Мей въздейства на белгийския министър на вътрешните работи Жан Жамбон и разгърна ресурси, за да помогне на Белгия., казват източници. САЩ от години работят тясно с Белгия по контратероризма, казват официални представители.

Въпреки помощта отвън, белгийската полиция пропусна възможности през последните четири месеца. На сутринта след атаките френската полиция спря кола с Абдеслам и негов съучастник близо до белгийската граница и провери техните документи. Името му не се появи в тяхната база данни. Белгийските власти подадоха тази информация на французите 15 минути по-късно, каза вътрешният министър Жамбон пред белгийската телевизия VTM.

Два дена по-късно полицията не можа да претърси къща в Моленбек след 21 часа вечерта и преди 5 ч. сутринта, тъй като белгийските закони забраняват нападения между тези часове. Министърът на правосъдието Коен Геенс каза пред VTM, че Абдеслам „вероятно“ се крие в апартамента, въпреки че белгийски федерални прокурори по-късно отрекоха твърдението.

Нещо повече, ограниченото покритие на Брюксел с наблюдателни камери направи по-трудно откриването му в столицата на ЕС, отколкото това би станало в Лондон или Париж, е мнението на източник от западно разузнаване.

„Фактът, че Салах Абдеслам беше в Белгия, беше известен на всеки, но за съжаление само белгийците бяха тези, които не можеха да го хванат“, казва друг високопоставен слежител по сит.гурността, говорейки при условие за анонимност. „Нямаше начин той да напусне страната, пресичайки граница, след като е бил идентифициран и информацията за него е разпространена из целия континент.“

„Интензивно сътрудничество“

От премиера Мишел в петък белгийските официални лица настояват издирването на Абдеслам да продължи да се интензифицира, въпреки че това не е било видно за обществеността.

Освен намерения във вторник отпечатък, предишни операции в предполагаеми убежища на терористи дадоха други важни следи, твърдят служители. Конфискувани при предишни акции електронни устройства помогнаха на властите да проследят Абдеслам, казва белгийски източник. След като мобилният телефон и СИМ-картата на заподозрения бяха идентифицирани, разследващите могат да издадат съдебна заповед на операторите на телекома да проследят номера и картата до най-близката телефонна антена. „Сътрудничеството между Франция и Белгия след атаките винаги е било интензивно, и още веднъж доказа своята ефективност, макар че чакането беше дълго“, каза Оланд пред журналисти в петък вечерта.

…...............

Джулия Паравичини и Тара Палмери, „Политико“