Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ кани всички желаещи на борда на „Дунав“ от 14 до 16 часа на 6 април. Денят на отворените врати е част от честването на 60-ата годишнина на АППД, която ще бъде отбелязана същия ден. Построеният през 1940 година кораб ще бъде закотвен на понтон №2. Той е бил миночистач в Дунавската флотилия, а след „уволнението“ си от военна служба преминава във флотилията на АППД, където се ползва с със славата и уважението на доайен.
„60 години на ниво“ е мотото на юбилея. Честването му ще бъде открито в 10 часа в зала „Европа“ на Доходното здание с приветствие на изпълнителния директор Павлин Цонев. 
Най-добрите произведения от проведения през 2015 година конкурс на тема „Река Дунав - пътят към сърцето на Европа“ ще бъдат подредени в изложба, а авторите им ще бъдат наградени от капитан Цонев.
Кръглата си годишнина АППД посреща с добра новина. Агенцията е подписала договор за строеж на станалия исторически хидрографски кораб по оперативна програма „Транспорт“ за периода 2007-2013 година с ръководството на Варненската корабостроителница. Обществената поръчка на стойност 6 150 000 лева за строежа на модерния плавателен съд бе спечелена през 2012 година. Последваха обжалвания на търга, които продължиха две години, и едва през февруари 2015 година АППД отново придоби правото за строеж на кораба. Самото изграждане във Варна ще протече за една година и през февруари 2017 година той ще бъде официално осветен и пуснат в експлоатация.