Днес „Епъл” (Apple) ще представи поредното попълнение в смартфон линията си – „iPhone SE”. Това не е „iPhone 7”, който трябва да се появи в края на септември, а комбинация между размера на iPhone 5 и характеристиките на iPhone 6s. Очаква се междинният модел да е с по-ниска цена от апаратите в основната линия.

Събитието, на което технологичният гигант ще представи новия апарат, заедно с нов модел на таблетите iPad, започва в 19 часа българско време. Британският „Телеграф” обобщава накратко какво се очаква да представлява новият апарат на популярната марка.

През 2014г. „Епъл” значително увеличиха големината на дисплея, а оттам и на целия „iPhone”. Апаратите „iPhone 6” и 6s имаха съответно 4,7 и 5,5 инчови екрани. За сравнение, „iPhone SE” ще се върне към размера на iPhone 5, който има 4-инчов дисплей и бутон за включване в горната част на панела, вместо отстрани.

Видът на новият апарат ще е много близък до този на „iPhone 5s”, но той ще се предлага в новите разцветки, въведени с „iPhone 6S”, включващи популярното „розово златно”.

Най-вероятно „iPhone SE” ще има 12-мегапикселовата камера на „iPhone 6S”, както и ще позволява 4К запис на видео. Най-вероятно обаче ще отсъства технологията „3D Touch”. Процесор „А9” ще го направи по-бърз.

Що се отнася до паметта ще бъде изненада ако от „Епъл” изневерят на схемата, при която смартфоните им започват от 16-гигабайтов вариант.

Най-вероятно апаратите ще са достъпни за предварителна поръчка по интернет този петък, а същинската продажба ще започне следващата седмица. Поради нетолкова бляскавия характер на „SE” модела, възможно е той тихомълком да бъде пуснат за продажба още тази седмица.