Пастир в Две могили чу присъда на първа инстанция, след като желанието му да отиде на гости в свои познати завършило с кражба от дома им. А част от отмъкнатите спестявания в размер на 1170 лева дал на свой малък роднина, който пък си купил с престъпните пари папагали и компютър.
Случаят е от вечерта на 23 май тази година. Окрадените мъж и жена отишли да събират сено за кравите си. В същото време пастирът решил да им отиде на гости като дори взел със себе си свой невръстен роднина въпреки късния час. 
След като стигнали пред къщата, неканените гости започнали да викат домакините, но разбрали, че не са си вкъщи. Тогава пастирът решил да ги обере. Свалил стъклото от старата дървена дограма на един от прозорците, влязъл къщата и започнал тараш. Преборил се и със заключена брава на една от стаите, където се натъкнал на попадение. Върху радиатор видял сгъната черга, а в скрита в нея кесия били надиплени банкноти от по 10 и 20 лева. Крадецът това и чакал - грабнал спестяванията, които стопанката на имота била събрала от продажбата на мляко и от пенсията на съпруга си и отпрашил. Оказало се, че в торбичката имало общо 1170 лева. По пътя дал на тинейджъра 360 лева от плячката, като го предупредил да не казва на никого нищо.
На 24 май жената установила, че парите й ги няма, като дори споделила с пастира за обира. Той пък невъзмутимо прехвърлил вината на плещите на тинейджъра. 
Междувременно момчето решило да изхарчи харизаните от обира пари - купило си 4 папагала, клетка и храна за тях, отделно се сдобило и с компютър. Окрадената жена видяла как младото момче пазарува нашироко и го скастрила, че харчи нейните пари. Тогава младежът проговорил и дори разказал за обира с подробности в полицията. На място върнал и останалите след покупките пари.
Пред униформените пастирът обяснил, че посегнал на чуждите спестявания заради изпитото преди това  голямо количество алкохол. Беленският районен съд го наказа с 1 година условно с 3 години изпитателен срок. Осъди го и да върне на обраното семейство 810 лева, които все още не са им възстановени след кражбата. Присъдата може да се обжалва.