Правилно ли Административният съд в Русе е присъдил 50 лева обезщетение на животновъда Захари М., който бил сниман неправомерно от общинска служителка. Върху този въпрос разсъждаваха съдии от Върховния административен съд /ВАС/ и в крайна сметка окончателно решиха, че размерът на компенсацията е съвсем справедлив.
Случаят е от ноември 2013 година, когато експерти от отдел "Екология" щракнали част от Захари и неговия имот в Семерджиево. Повод за фотосесията бил друг съдебен спор - че бездомни кучета разкъсали овцете му.  По време на проверката по случая се наложило да се направят фотографии на къщата на Захари и оградата на имота му, за която имало данни, че е ниска и паянтова.
Съответно в нея можели лесно да се вмъкнат псета и всякакви животни, както и неговите овце да избягат. Така се стигнало до направата на общо три снимки, които да покажат реалното състояние на къщата му, и макар животновъдът да присъствал само на един кадър, и то в гръб без да се вижда лицето му, това стана повод за жалба в съда. Впрочем на първа инстанция Захари успя да осъди местната власт за 600 лева обезщетение за това, че загубил овцете си. Той обаче възропта и за това, че бил фотографиран без негово съгласие, а това предизвикало притеснение и безпокойство у него. И поиска 5000 лева обезщетение.
Върховните съдии сметнаха, че са налице доказателства, че на фермера е нарушено основното му право за неприкосновеност на личния му живот. А това, че заснемането било извършено от длъжностните лица на Общината и било с цел събиране на доказателства по друго дело между тях, не правело действията им законосъобразни.