България е сред страните с най-нещастно население, тя е 134-та от общо 158 държави в класацията на ООН за щастието по света.

Това показва годишният доклад World Happiness Report 2015, изготвен под егидата на ООН. Той е публикуван в навечерието на Международния ден на щастието, отбелязван на 20 март. Докладът обаче обхваща периодът 2013-2015 години.

Преди нашата страна се нареждат всичките ни съседи, държавите от Централна и Източна Европа, както и някои европейски страни с тежки кризи и конфликти като Гърция и Украйна.

След нас са 24 най-бедни държави в света, в тази група попадат и намиращите се във война и конфликти Йемен, Афганистан и Сирия.

Държавата с най-щастливо население е Дания, която задмина Швейцария.

В първата десетка са още Исландия, Норвегия, Финландия, Канада, Нидерландия, Нова Зеландия, Австралия и Швеция.

„Десетката“ в дъното се подрежда така: Чад, Гвинея, Бряг на слоновата кост, Буркина Фасо, Афганистан, Руанда, Бенин, Сирия, Бурунди и на последно място Того.

Класацията се базира на редица такива показатели като положителни изживявания, негативни емоции, обща оценка за равнището на живот.

Международният ден на щастието (International Day of Happiness) бе въведен от Общото събрание на ООН през 2012 година. Празникът цели да наложи идеята, че стремежът за благополучие е общ за цялата планета. Негов инициатор бе Кралство Бутан.