Влизащите нелегално в страната мигранти може да пренесат в България опасен и непознат до този момент у нас вирус по говедата, който да засегне 40-60% от животните. Това алармира вчера д-р Атанас Атанасов от областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните по време на заседанието на Постоянната секторна комисия в областта на земеделието, рибарството и аквакултурите.
Заразният нодуларен дерматит е широко разпространен точно в Близкия Изток, като едно от основните огнища е Сирия. В Турция вече бушуват близо 1000 огнища на опасната болест. Заразата е стигнала и до Гърция. Тя се разпространява от насекоми - комари, кърлежи, полски мухи, диви животни. Вирусът обаче може да се разпространява и механично, включително и от влизащите през границата ни имигранти. 
Заболяването не представлява опасност за хората, дори консумацията на месо не е опасно за живота и здравето. Смъртността на говедата при него е сравнително ниска и щетите са предимно икономически - животните стават безполезни и трябва да се заколят. 
В граничните с Турция и Гърция области ветеринарите вече са в състояние на повишена епизоотична готовност, каза д-р Атанасов. Някакви превантивни мерки обаче няма как да бъдат взети. Съществуват ваксини против заболяването, но те са живи и за използването им трябва разрешение от Европейската комисия. Тя пък не дава такова преди да бъде регистриран случай на зараза, какъвто за щастие все още няма.