Основната идея в промяната на учебната програма е да се олекоти. Това заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, предаде БГНЕС.

Това стана в рамките на среща на преподаватели с експерти и представители на министерство на образованието във Втора английска гимназия “Томас Джеферсън”.

В новата учебна програма до 60% от времето е отредено за нови знания. Ще има и повече възможности за допълнителни дейности, както и повече свобода за учителя. Освен това ще има междупредметни връзки, а самото обучение ще бъде обвързано с резултатите.

Възрожденските песни ще се изучават по музика в 6 кл. и по литература в 7 и 8 кл. Фолклорните песни, сред които са “Даваш ли, даваш, балканджи Йово” ще се изучават по история в 6 кл. А текстове като „Родна реч” на Иван Вазов и “Хайдути” на Христо Ботев ще се изучават в началния етап от обучението на учениците.

Стаматов посочи, че според учебната програма по литература се изучават 80% български произведения и 20% чужди.

Радостина Николова, експерт в Министерство на образованието посочи, че в нито един момент не е имало замяна на термини от програмата по история или т.нар. “турско робство” с “присъствие”. Самата тема се оказа най-разгорещено посрещната от участниците в дискусията.

Николова посочи, че от БАН са заложили най-точния термин “османско владичество”, а термините “робство” и “владичество” се изучават по литература в тези части от програмата, където се коментират животът и битът на българите от онова време, които се изучават например в романа “Под Игото” на Иван Вазов.

Друг експерт от министерството - Жени Константинова посочи, че в новата учебна програма, която се подготвя, се предвижда и да има по-голяма обвързаност между втория гимназиален етап и висшето образование. Според нея, се предвижда същностна преценка на профилираната подготовка, а модули от средното образование ще бъдат мост към по-бързо напредване в обучението по време на висшето образование.

В рамките на дискусията стана ясно също, че учебните програми трябва да бъдат публикувани, за да може с тях да се запознаят както самите ученици, така и всички, които се интересуват от нея.

Много преподаватели заявиха, че по история терминът съжителство съществува без да е променян още от средата на 90-те години и недоумяваха, защото в момента така се истеризира този въпрос.