Руският милиардер Дмитрий Ицков смята да използва последните постижения на науката за човешкия мозък, за да „прехвърли” своя в компютър, като по този начин се освободи от биологически ограниченото тяло, съобщи Би Би Си.  „Крайната цел на плана ми е да пренеса своята личност в съвършено ново тяло”, уточнява Ицков. Той нарича това, което е замислил „придобиване на безсмъртие”. Според него, ако човечеството не изнамери технология за обезпечаване на продължителен и дори вечен живот, смъртта е неизбежна и затова трябва да се търсят революционни решения.

„Роботите могат напълно да заместят човешките чувства и мисли, защото много от функциите на мозъка са същите, както и на компютрите. Това позволява цифровата версия на човешкият мозък да бъде записана в специален андроид, наподобяващ човешкото тяло”, казва милиардерът.

Милиардерът Ицков финансира колектив от биолози, специалисти в роботостроенето и учени, изследващи човешкото съзнание и търсещи начини за „преместване” на човешката личност в роботи.