Докладите на Европейската комисия за борбата с корупцията и организираната престъпност в България и Румъния са в дневния ред на съвета по общи въпроси в Брюксел във вторник. Европейските министри ще ги гласуват без дебат, предаде БНР.

Процедурата е задължителен етап от механизма за сътрудничество и проверка. България е представена от вицепремиера Меглена Кунева.

Оценките и проектозаключенията на 28-те страни-членки са съгласувани на ниво посланици още на 24 февруари според работния документ, публикуван на страницата на съвета.

За България основният извод е, че усилията на българските институции в борбата с корупцията и съдебната реформа продължават да са нерешителни. Проверяващите препоръчват външна помощ за София от европейски експерти.

В доклада за Румъния се говори за "убедителни резултати", а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер намекна, че румънският мониторинг може да бъде прекратен преди българския.

Миналата година, въз основа на предишните доклади, правителствата да държавите препоръчаха те да продължат за двете страни.