Мария Шарапова категорично отрече появилите се в медиите информации, че е била предупреждавана поне пет пъти заради употребата на забраненото вещество "мелдоний", съобщи БНР.

Информациите, че съм била предупреждавана пет пъти, че ще бъда наказана заради лекарството, което приемах, са неверни. Такова нещо не се е случвало. Не искам да го използвам като извинение, но е неправилно да се говори, че са ме предупредили пет път, заяви петкратната шампионка в турнирите от Големия шлем и бивша номер 1 в света.

Руската тенисистка е със спрени права заради положителна допинг проба от края на януари на Откритото първенство на Австралия и е заплашена с наказание до четири години. Рускинята обясни, че е ползвала препарата в последните десет години превантивно, тъй като се е опасявала от фамилна обремененост за проблеми със сърцето и диабет.

Горда съм от начина, по който изиграх играта. Бях честна и откровена. Очаквам изслужването в Световната тенис федерация ITF, на което ще представя детайлно данните от медицинския ми картон. Надявам се да получа право да играя отново, допълни още Шарапова.

Метаболитният бустър се използва главно за лечение на проблеми със сърцето, но според УАДА той повишава физическата и психическа издръжливост на спортистите. Шарапова уточни, че е приемала лекарството по указанията на производителя и то в най-малката доза.

Препаратът се използва два или три пъти годишно за определен период, според предписанието на лекар. Точно това направих и аз. Не съм приемала лекарството всеки ден. Взимах го според предписанието на моя лекар и то в най-малката препоръчителна доза, обясни рускинята.

Субстанцията "мелдоний" влезе в списъка на забранените препарати на Световната антидопингова агенция (УАДА) от 1 януари тази година.