Стилно и изискано начало на 56-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ бе дадено в Доходното здание. Още преди тържественото откриване и първия концерт ценители на музиката и живописта се събраха във фоайето на Доходното, за да поздравят авторките на композицията, която ще бъде един от символите на фестивала.
Това е инсталацията на три известни русенски художнички - Златка Стойкова, Мая Кубратова и Виргиния Пенчева-Джина, които са нарекли своята обща работа „Амадеус“. Лирични дъждовни силуети, асоциации, отвеждащи към първите цветни градини през март, към слънцето, пролетта и оптимизма на покълващата пролет ще открие въображението на зрителите. В това се вписват и стилизираните клавиши в композицията, директна отправка към фестивала.
Авторките са поканени специално да покажат своя творба за откриването - идеята била подсказана от отишлия си от този свят преди 40 дни художник Пламен Монев. Той припомнил на организаторите на ММД, че Златка Стойкова, Мая Кубратова и Джина тази година отбелязват свои житейски юбилеи. 
Фестивалът бе открит от зам.-кмета Димитър Наков, а поздравление от името на президента Росен Плевнелиев поднесе секретарят му Мартин Иванов.
В концерта снощи публиката посрещна с аплодисменти двама горещо обичани музиканти - родения в Русе диригент Емил Табаков и магьосника на цигулката Минчо Минчев. Програмата направи реверанс към 110-ата годишнина от рождението на Дмитрий Шостакович с две негови произведения. Пловдивският симфоничен оркестър изпълни също творби на Виенявски, Панчо Владигеров и Камий Сен-Санс. 
В събота публиката ще се докосне до тайнствения свят на барока благодарение на ансамбъла Academy of ancient music с диригент и солист Павло Безносюк. 
В неделя от 11 ч в зала „Филхармония“ е концертът на клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, които ще представят две сюити на Сергей Рахманинов, а актьорът Ивайло Ненов ще чете стихове, които допълват въздействието на музиката. От 19 ч в Доходното здание гостува Румънският национален симфоничен оркестър с диригент Кристиян Мандял и солист Андрей Йоница.