Как звучи темата „Амадеус“ за три от емблематичните русенски художнички - Златка Стойкова, Мая Кубратова и Виргиния Пенчева-Джина? Това ще видят почитателите на изкуствата тази вечер, когато трите авторки и техни творби ще посрещат първите гости на 56-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Художничките са нарекли инсталацията си „Амадеус“, като  с това дават израз на своите артистични интерпретации в цвят, форма и изящество. 
Изложбата ще бъде открита в 18 часа, а точно час по-късно ще бъде дадено началото на фестивала. Очаква се той да бъде открит от кмета Пламен Стоилов, като специално за първия концерт са поканени гости от Министерството на културата, от Президентството, от други институции. 
Още в първата фестивална вечер ще бъде направен жест на почит към един от великите композитори, от чието рождение през 2016-а се навършват 110 години - Дмитрий Шостакович. За програмата на откриването Емил Табаков, който ще дирижира Симфоничния оркестър на Пловдивската опера, е избрал концертът да започне с Празнична увертюра на Шостакович. Ще прозвучи също и неговата Десета симфония, както и творби на Виенявски и Панчо Владигеров, а специален акцент в бляскавата програма на първата вечер ще бъде Рондо капричиозо за цигулка и оркестър на Сен-Санс със солист виртуозът Минчо Минчев.