Задължителното гласуване ще доведе до идентификация на гласоподавателя и ще го накара да се интересува повече от работата на този, когото е избрал. По този начин ще извадим разговора за политиката от кръчмите и кафенетата. Ще се намали зависимостта на партиите от парите и ще ги ориентира към масите от хора. Ще следват идеи и ще защитават своите избиратели, каза русенският депутат Искрен Веселинов от Патриотичния фронт по време на дебата за изменения в Изборния кодекс и въвеждането на задължително гласуване. Той подчерта, че задължително гласуване е лекарство за политическата ни система и по този начин ще се спре порочната практика на корпоративния и купен вот. В момента чрез пари се прави политика и чрез политика се правят пари, допълни още Веселинов.
Депутатът коментира, че конституционното изборно право включва правото да избираш и да бъдеш избиран и обясни, че ако гражданинът не намира своя кандидат или партия, може да пусне празна или задраскана бюлетина.
Чрез задължителното гласуване ще отпаднат онези партии, които го играят балансьори, едва след това политическата система ще се подобри, каза още патриотът и припомни, че през 1919 г., в следвоенно време и условия на националната катастрофа, в България е имало задължително гласуване, като тогава това лекарство дава положителен резултат.