Повече от 200 танцьори от Русе и приблизително още толкова гости от цялата страна ще се съберат на 12 март, за да отпразнуват имения ден на танцовото училище „Кукери“, съобщи неговият създател и ръководител Цецко Колев. По традиция школото за народни танци се чувства именик всяка година в периода между Месни заговезни и Сирница, казва Колев. И пояснява, че според българската етнография сурвакарските маскарадни игри през месец януари са характерни за Шоплука и Югозападна България. За разлика от тях, кукерските карнавални обичаи се провеждат именно в периода между началото на двата поста - безмесния и пълния пост. Шумните кукерски процесии са присъщи за народния календар на Южна и Източна Тракия, Средногорието, Родопите и Североизточна България, продължава разказа си Цецко Колев. И добавя още едно уточнение: „Без да е непременно средище на тези събития от празничната календарна обредност на българите, Русе десетилетия наред пази традицията тъкмо на Сирни заговезни хората да се маскират и така да си ходят на гости“.
В светлината на това идеята на русенското танцово училище „Кукери“ да отпразнува своя имен ден с приятели е повече от логична. На 12 март те ще посрещат гости в залите на комплекс „Рига“. Не е задължително да си правите страховита кукерска маска, за да се получи карнавалът и да се извие хорото, успокояват от танцовото училище. Все пак, те обещават да оценят усилията и фантазията на участниците в танцовото предизвикателство и успоредно с хората и ръчениците да проведат конкурс за най-оригинално представен костюм. За музикалната част са ангажирани два оркестъра и диджей, които няма да оставят на мира до късно през нощта присъстващите. Няма да бъдат забравени и други обичаи, които са характерни за деня на Сирни заговезни - хамкането с халва и искането на прошка. 
След празненството „Кукери“ организират в залата на танцовото училище на Придунавски булевард 32 два безплатни урока. За начинаещите той започва в 16.30 ч на 13 март, а за напреднали - в 19.15 на 15 март. Желаещите трябва единствено да си носят подходящи за танцуване чисти обувки или маратонки.
През 2016-а фолклорна група „Кукери“ отбелязва 34 години от създаването си, припомня продуцентът на групата Цецко Колев. За този солиден период е натруп ана солидна биография с хиляди концерти и участия в страната и чужбина. Колев особено се гордее с факта, че за всичките тези 34 години „Кукери“ оцеляват, без да се налага да протягат ръка за помощи или дарения. 
През тази година на танцьорите им предстоят четири задгранични концертни турнета, като две от дестинациите ще са в по-скоро екзотични, отколкото в обичайни като маршрути страни. Русенци ще покажат моменти от традиционна българска сватба, а също и музика, песни и танци от всички етнографски области на България. С новите две държави, където ще покажат своето изкуство, страните, където „Кукери“ са показали магията на българското народно творчество, стават 33. Впрочем, в някои от тях те са гостували по два, три, дори и осем пъти.