На 26 април 2016 година се навършват трийсет години след аварията в Чернобил. За местните жители продължават да ядат радиоактивна храна, показва изследване на природозащитната организация "Грийнпийс", цитирано от Ройтерс.
Въпреки забранената зона и високата радиация някои от жителите на района се върнаха в покрайнините на зоната и продължават да живеят там и да консумират храна с опасно високи нива на радиация.
Радиацията е в това, което ядат и което пият. Тя е в дървата, които използват за строителство и които палят, за да се греят", се посочва в доклада на световната екоорганизация. Документът е озаглавен "Ядрени белези: Трайното наследство на Чернобил и Фукушима".
"Хиляди деца, дори такива, родени 30 години след Чернобил, все още са принудени да пият заразено радиоактивно мляко", пише в документа.
Заради икономическата криза в Русия, Украйна и Беларус изследванията в засегнатите от бедствието райони са или ограничени, или напълно преустановени, а хората продължават да консумират храна с опасно високи нива на радиация, предупреждава организацията.
Научните тестове показват, че замърсяването с радиоактивни изотопи като цезий 137 и стронций 90 до известна степен е намаляло, но се запазва, особено в места като горите. Хората в засегнатите райони все още са в ежедневен контакт с опасно високи нива на радиация след аварията в атомната централа през април 1986 г.