Руската тенисистка Мария Шарапова, която даде положителна допинг проба, е получила над пет съобщения в периода 2-29 декември 2015 година за предстоящата забрана на препарата меладоний, съобщава „The Telegraph”.

На пресконференция в понеделник в лос Анджелис, Шарапова обяви, че преди седмица е получила писмо от Международната федерация по тенис, в което се съобщава за положителната й допинг проба. Тя обясни, че взема това вещество от 2006 г., но препаратът е добавен в забранителния списък тази година, а тя не е проверила в актуализираната версия на списъка, преди да вземе лекарството. Тенисистката се извини на феновете си и призна, че не иска да завършва кариерата си по този начин. Освен наказанието от ITF, загубите на Шарапова се оказаха и на финансово ниво.

Една от най-скъпоплатените спортистки вече е на загуба близо 100 милиона лири, след като германският автомобилен концерн Порше и американската компания Найк спряха сътрудничеството си с рускинята, а швейцарската компания за часовници TAG Heuer реши да не преподписват с нея, след обявяването на новината.

Тенисистката е петкратна победителка на турнири от "Големия шлем", а в момента заема седмо място в световната ранглиста. Мелдоният се отнася към клас S4 /хормони и модулатори на метаболизма/ в забранителния списък. Той се приема с цел повишаване на издържливостта на организма към големи физически натоварвания по време на тренировки и към големи нервно-психически напрежения по време на състезания.