Ударите по най-добре платената спортистка в света – Мария Шарапова започнаха много бързо след признанието й, че е употребила забранена субстанция. Часове след пресконференцията, на която рускинята разкри за положителната си допинг проба, взета в Австралия, един от най-големите й спонсори – спортния концерн „Найки“ прекрати договора си с нея.
Споразумението между двете страни беше подновено за последно през 2010 година, като тенсистката получи 70 милиона щатски долара. Според списание "Форбс" тя печели около 30 милиона долара годишно от спонсорски контракти.
Късно снощи Шарапова сподели, че е приемала лекарството „Милдронат“, което е влязло в списъка на Световната антидопингова агенция (УАДА) от 1 януари тази година. От Международната тенис федерация (ITF) обявиха, че състезаталените й права са спрени, считано от 12 март.
Шарапова отказа отваряне на Б пробата
Това е седмият път в последния месец, когато спортисти са уловени с веществото мелдониум в кръвта си. По принцип то се използва за лекуване на диабет или липса на достатъчно магнезий в тялото.
От „Найки“ заявиха, че прекратяват взаимоотношенията си с тенисистката, докато тече разследаването по случая. „Много сме натъжени и изненадани от новините относно Мария Шарапова“, сподели говорител на компанията.