Приключи приемът на заявления за компенсиране разходите на земеделските стопани, които пръскат срещу вредители по овощните градини, съобщиха от фонд „Земеделие“. Държавните помощи се отпускат по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период за 2016 година.
Подадените заявления са 2267, като до 27 май земеделските стопани трябва да сключат договорите и да получат средствата. До 15 април пък е срокът, в който фермерите трябва да се отчетат пред Фонд „Земеделие“ за извършените мероприятия.
По схемата са предвидени общо 3 млн. лв., от които 2 млн. лв. за продукти за растителна защита в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките и 1 млн. лв. за препарати за ускоряване на процесите на гниене на листата през зимния сезон, които се прилагат в периода на масов листопад през есента.
Подадени са и 431 заявления по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2015 г. 4 196 400 лв. са предвидени за пропаднали през 2015 г. площи. С тях ще се компенсират 80% от щетите за плодове, зеленчуци, царевица за зърно, царевица за силаж, сладка царевица, тютюн, памук и други култури. Обезщетението за зърнени и фуражни култури е 50 на сто, а за зимна маслодайна рапица - 30%.
На подпомагане подлежат земеделските стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи.