Липса на финансови възможности за ремонт на моста на Колю Фичето обрича на разруха емблематичното за района на Бяла съоръжение. 
Мостът над Янтра е един от шедьоврите на възрожденската архитектура. Изграден е по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша през 1867 г.  Дължината му е 276 метра, ширината - 9.5 метра, като сводовете му са украсени със символни скулптури на грифон, лъв, нимфа, лебед. До него през 20 век е направена и скулптура на майстор Колю Фичето, която да напомня за делото му. Днес обаче известният паметник на културата се руши. По него има пукнатини, олющени са облицовъчните камъни, обрасъл е с растителност. Перилата също се рушат, тъй като са направени от тежък камък, при който с времето сцеплението намалява. При високите води на Янтра в основите на моста се затлачват дървета и постепенно устоите се подкопават.
„Нужният ремонт е много сериозен и специфичен вид строителна работа, която е скъпа и не е по силите на община Бяла. Преди няколко години са правени единствено козметични ремонти с подмазване на части от моста. Дори разчистването на дърветата в реката е проблем за нас, тъй като трябва да използваме специализирана техника, за която също плащаме. Единственият вариант е да се кандидатства по европроект“, обяснява кметът на Бяла Димитър Славов. И посочва, че преди години е имало подобен българо-румънски проект, който е бил на финалната права за стартиране, но се е провалил. Местната власт е категорична, че такъв тип паметници са не само от местно, но и от национално значение и затова трябва да им се обърне внимание от държавата и Министерството на културата. 
„Мостът на Колю Фичето е емблемата на Бяла и ние трябва да направим всичко, за да го възстановим и запазим за поколенията“, казва още Славов.