Петър ГЕЦОВ
Заради неблагоприятните климатични условия през цялата стопанска година и ниските изкупни цени зърнопроизводителите от Русенско са на загуба от есенниците, изчисли председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов. По неговите сметки, след сухата есен миналата година, безснежната зима, студената пролет, последвана от небивали дъждове и градушки през май-юни, водят до драстично увеличаване на себестойността и снижаване на добивите.
Заради изключително високата влага пшеницата е третирана три пъти с фунгициди и допълнително пръскана с инсектициди и други препарати. Така себестойността се качва от стандартните 120-130 лева (с включени разходи за ренти) до 160 лева. В същото време средният добив от пшеница засега се очертава към 400 кг от декар и е сравнително нисък. Още по-ниски са изкупните цени, които по международните борси падат стремително. В момента изкупвачите не дават повече от 280 лева на тон, което дава приходи от около 110-115 лева на декар. Дори с прибавянето на субсидиите за площ от около 30 лева/декар, се очертава година на загуба. Още по-зле е положението с ечемика, на много места вадят само по 50-100 кг от декар, полегнал е, не може да се жъне или е ударен от градушка, обясни Караиванов.
Тъй като цените в момента са изключително ниски, много производители задържат продажбата на зърното с надеждата котировките по международните борси да тръгнат нагоре, като издърпат и нашите. Така обаче се трупат разходи и за съхранение, а лятната кампания изисква непрекъснати харчове.
Според председателя на „Дунавско зърно“ най-големите арендатори ще могат да компенсират загубите от есенниците, тъй като разполагат с големи площи и сеят повече култури. Най-добри приходи те чакат от слънчогледа, тъй като цените на царевицата също са изключително ниски. Големите получават и допълнителни приходи от площите, отговарящи на агроекологичните изисквания. По-малките фермери с около 1000 декара земя, които нямат своя техника, а плащат да се ожъне и засее, нямат шанс да изплуват тази година, смята Караиванов.