56-годишен мъж посрещнал с изненада горчивия факт, че не може да изтегли инвалидната си пенсия от банкомат. Малко по-късно от служители на банката научил, че сметката му е запорирана заради стари задължения и може да си тегли социалната помощ само на гише. Оплакването, с което Денчо Марков дойде в редакцията на „Утро“, е, че по никакъв начин не е бил уведомен за предприетите действия срещу него.  
Щом научил, че натрупаните борчове се търсят активно и няма да останат в историята, в рамките на няколко седмици се разплатил, но в кантората на частния съдебен изпълнител все още фигурирал като длъжник.
Всичко започнало, когато през 2012 година срещу почти напълно изгубилия зрението си мъж е издаден изпълнителен лист. Причината - има натрупани около 370 лева, които дължи на „Мтел“, а впоследствие се присъединяват и данъчните, на които виси с 260 лева.
„Няма начин още преди съдът да издаде изпълнителен лист, длъжникът да не е бил уведомен от призовкари. А след като документът вече е издаден, мъжът е получил 3 съобщения, с които е поканен да се издължи, но не е реагирал“, казва частният съдебен изпълнител Милкана Македонска. И обяснява, че въпреки активните действия в продължение на 2 години и опитите страните да изчистят отношенията си, Марков се активира едва след като му е наложен запор на банковата сметка. От нея обаче няма какво да се изтегли, за да се покрият борчовете му, тъй като по сметката се превежда единствено инвалидната му пенсия, която по закон няма право да се пипа. 
Справка показа, че действително Марков се е издължил, но отлагането на плащането на старите му сметки си има цена и тя е близо 600 лева - горе-долу колкото е размерът на натрупаните дългове. Около 130 лева от тях са лихви по задължението, 165 лева са разноските, които дължи на „Мтел“ и НАП, а около 300 са таксите, които законът предвижда, че се дължат за работата на частния съдебен изпълнител /ЧСИ/.
Тоест, въпреки че Марков, макар и 3 години и половина по-късно, е изчистил сметките си пред дружествата, на които я висял, то казусът далеч не е към края си. За да се вдигне запорът на сметката му той трябва да погаси тези 580 лева такси, лихви и разноски, които обаче той не смята да плаща. Но ако по банков път получи пари, които са различни от пенсията му, те веднага ще отидат за покриване на задълженията му.
Това поставя за пореден път въпроса за размера на таксите при сблъсък с ЧСИ.
„Нека не забравяме, че частните съдебни изпълнители съществуват, за да вкарват ред. Дори и да не го правим ние, то все ще има институция или фигура, която да се занимава с този проблем. А практиката показва, че длъжниците отлагат плащанията си, като вероятно смятат, че ще им бъдат опростени или никой няма да ги потърси. Но след като с месеци и години те продължават да са некоректни към дружества и институции, на които дължат пари, е нормално да си платят не само борчовете, но и разходите, които са направени по събирането на тези борчове. А тези разходи и усилия никак не са малки“, коментира Македонска. И обяснява, че редовно стигналите до канторите на ЧСИ длъжници уверяват как нямали представа, че дължат пари и не били уведомявани за това. Твърдения, на които събирачите на дългове са се наслушали и не приемат за чиста монета. Факт било и друго - че често задълженията били покривани дори само с една вноска, както и че длъжници си купували от публична продан изнесените на търг имоти - все обстоятелства, които според ЧСИ говорели, че хората имат пари, но просто не искат да се издължават. 
„Работим активно с длъжници, които действително са в тежко социално, финансово или семейно положение и не могат да се разплащат заради временни затруднения и икономически проблеми. Когато има диалог между страните, винаги работата е по-лесна и нерядко се стига до отстъпки и отсрочки. Така например имаме практика с различни дружества, които си търсят парите от длъжници, но когато става въпрос за по-тежък случай, отношенията и дълговете се предоговарят“, коментира Македонска. И посочва, че е възможно отстъпка да бъде направена и за Марков, стига да пожелае партньорство.