Неговата мека текстура, приятен вкус и богат хранителен състав, го правят част от всекидневното ни меню. Авокадото – една суперхрана, която ни помага да бъдем в добра форма, по-здрави и красиви. Знаете ли, че ядките на този плод също имат редица ползи за здравето?

Те са богати на витамини А, D, C, на бор, мед и фолиева киселина. Намаляват риска от развитието на ракови заболявания, засилват имунитета, но имат и редица други ползи. Вижте някои от тях.

Ядките на авокадото са богати на антиоксиданти, които предотвратяват стареенето на клетките.

Консумацията им може да помогне да се намали рискът от появата на сърдечносъдови заболявания, благодарение на съдържанието на аминокиселини. Също така, това е един добър начин да се контролират нивата на лошия холестерол, който е един от рисковите фактори за развитието на коронарната болест на сърцето.

Авокадото често е част от диетичните хранителни режими и това не е случайно. Освен месестата част, ядката му също може да спомогне за изгарянето на излишните мазнини. Тя е богата и на разтворими фибри, които подобряват състоянието на чревния тракт и я правят едно естествено лекарство за лечението на диария.

Натовареното ежедневие е причина често да се чувстваме раздразнени, стресирани и уморени. Презаредете се с енергия благодарение на ядките от авокадо.

Локалното приложения на ядките от авокадо може да облекчи ставните и мускулни болки. Също така премахват пъпчиците, циреите.

Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, ядките от авокадо могат да помогнат да подобрите нейната функция и здраве.

И не на последно място, когато се прилагат върху кожата, спомагат за синтеза на колаген, а могат да бъдат и допълнение към лечението на астма.

Как да използвате ядките от авокадо?

Те имат характерен и леко горчив вкус. Ето защо предварително е добре да премахнете кафявата ципа, която ги обгръща. Количеството, което ще приемате трябва да бъде малко. Може да варите ядката в продължение на 5 минути и да консумирате отварата от нея през целия ден.

Да я смелите, настържете фино сурова или термично обработена и да я добавите към ястия, салати, смутита. Смляна може да я комбинирате и с масла, или само с вода и получената смес да нанесете върху кожата за третиране на пъпки, когато искате да освежите лицето си, да си направите домашен пилинг или да облекчите ставни болки, ако искате да подобрите състоянието на косата или да се отървете от пърхота.