Като създаваме природосъобразните плажове „Корал”, „Иракли” и „Карадере” направихме стъпка за тяхното опазване, не отваряме вратичка за строителите.

Това заяви пред медиите в парламента министърът на туризма Николина Ангелкова след приемане на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на второ четене. На фона на упреците на еколозите, че плажовете ще станат привлекателни за строителите, тя препоръча да не се мери с двоен аршин, предаде репортер на БГНЕС.

„Забраняваме на 100 метра от морето, където са дюните и плажът, да се извършва всякаква търговска и стопанска дейности или т.нар. диво къмпингуване, за да може то да се извършва на определените места”, каза Ангелкова. И добави, че забраната ще важи не само за къмпингуващи и природозащитници, а за всички граждани.

„Не смятам, че по някакъв начин се отваря вратичка за строителите, с това, че създадохме природосъобразните плажове „Корал”, „Иракли” и „Карадере”. Това е стъпка за тяхното опазване. Не отваряме вратичка за строителите”, подчерта министърът. В наредбата за категоризация и прекатегоризация е уредено къде да се предлага туристическа дейност в къмпингите и какво може да бъде къмпинг. „В зависимост от категорията една, две или три звезди сме отредели големината - 35 метра или 50 метра за поставяне на каравана и палатка. Забранили сме така нареченото „диво къмпингуване”, защото както една маса или шезлонг разрушава дюните, така и една паркирана кола и палатка поставена върху тях също ги разрушава, каза Ангелкова. Глобите също отпаднаха по отношение на пренощуването, посочи министърът на туризма. И допълни, че е влязъл в сила нов параграф, свързан с принудителните мерки, когато се нарушават тези забрани. Съответно да бъдат налагани глоби от същия ред, които са от 5 до 50 хиляди лева. Те съществуват и в момента в закона, каза Ангелкова.

Ще разширим понятието „къмпингуване” в закона за туризма, за да ограничим максимално безразборното поставяне на палатки, чували и каравани по плажа, увери тя. „Както ще има забрана за извършване на стопанска дейност, така трябва да има забрана за къмпингуване, защото те по същия начин замърсяват природата“, е мнението на министър Ангелкова.

Веднага след гласуването на закона на второ четене в парламента, в социалните мрежи се надигна вълна от недоволство и привържениците на къмпингуването обявиха протест тази вечер на Орлов мост.