Меркаптобензотиазола, ключов компонент в детските гумени биберони, презервативи и гумените ръкавици, причинява рак у животни и вероятно може да бъде канцерогенен за хората. Докладът на учени от Световната здравна организация (СЗО) е публикуван в списание Lancet Oncology.

"Големи количества меркаптобензотиазол във фабриките за каучукови продукти може да бъдат опасни за работниците, въпреки че дозите в промишленото производство е малко вероятно да причинят големи щети. Съмнявам се, че това вещество може да създаде проблем за населението на света, но като цяло технологията за производството му и работата с него трябва да бъдат защитени”, обясни Том Сарохан от университета в Бирмингам, Великобритания.

Той и колегите му от общо осем страни стигнаха до този извод след анализ на резултатите от няколко десетки опита върху животни. Те изследвали как различни каучукови изделия влияят на тялото и предразполагат към развитието на злокачествени тумори.

Един от основните компоненти на каучуковото съединение е веществото C7H5NS2, специален реагент, който се добавя от химиците преди неговото втвърдяване и превръщането му в каучук.

През последните години, веществото започва да привлича вниманието на лекарите заради това, че дразни кожата и влияе върху организма на животните. В момента се провеждат изследвания върху хипотезата, че веществото може да причини рак в различни части и на човешкото тяло.

Досега Световната здравна организация не е излязла с конкретни мерки за борба с негативните ефекти от него, тъй като учените все още не са натрупали достатъчно данни. Изследванията в областта продължават.