Каква ще е съдбата на карусел 1 в „Монтюпе“, по-известен като леярната за глави на „Ауди“, предстои да стане ясно най-рано след година. Причината - Върховният административен съд, до който стигна казуса, е насрочил финалното съдебно заседание за 22 февруари 2017 година. А след провеждането му в срок до 30 дни магистратите трябва да излязат с окончателно решение.
Казусът стана особено значим след обгазяването на града в нощта срещу 15 септември. Тогава избухна гражданско недоволство, а телефоните на институциите отбелязаха рекорд по жалби. Дни по-късно леярната бе посочена от Регионалната инспекция по околната среда и водите като един от доказаните замърсители на въздуха и причинители на зловония в Русе. Затова в края на септември екоинспектори запечатаха принудително карусела. Последва обжалване от страна на „Монтюпе“. От френската компания първо се възпротивиха на предварителното затваряне на производствената линия. Оспориха и самата заповед за затваряне на карусела. На първа инстанция Административният съд в Русе сметна, че леярната е запечатана правилно. Изходът от спора обаче ще реши ВАС. 
Русенските магистрати решиха още, че леярната трябва да стои запечатана в интерес на общественото здраве. По-късно обаче върховните съдии сметнаха, че докато делото се точи производствената линия не трябва да стои запечатана, а да работи. От френската компания се оплакаха, че от това звено зависят около 20% от общия оборот на „Монтюпе“, тоест по няколко милиона евро месечно.