81-годишният Димитър Д. бе на крачка да се сдобие с присъда на преклонна възраст, но сблъсъкът му със съдебната система ще продължи още време. 
Пенсионерът е обвинен в лихварство. Грехът му бил, че давал назаем на свои роднини пари с малка лихва и така според Наказателния кодекс се сдобил с неправомерни доходи. На 5-6 близки той раздал около 50 000 лева срещу лихва от 1-2%. Те обаче не му се издължавали, затова старецът започнал настойчиво да си иска парите обратно. Роднините, които впрочем са от фамилия, известна с финансовите си възможности и хотел с изглед към Дунав, се почувствали притиснати и пуснали жалба срешу кредитора си. Така пенсионерът на стари години станал за резил и му се лепнал етикетът „лихвар“.
Адвокатът на стареца и прокуратурата си бяха стиснали ръцете на 3 години условно наказание с 5-годишен изпитателен срок. В последния момент една от клиентките му реши, че иска да влезе в ролята на частен обвинител и граждански ищец, като поиска 59 000 лева обезщетение от пенсионера. Защитата на Димитър пък се изуми какви вреди са претърпели хората, на които самият старец е раздавал пари, които така и не получил обратно.
Съдът обаче сметна, че договореното споразумение е в разрез с морала и закона. Причината - има данни, че не само Мария Г. е потърпевша от лихварската дейност, но и останалите клиенти на стареца. И тъй като те са претърпели имуществени вреди от олихвения незаконен кредит, а те не са възстановени, както повелява законът, няма как да одобри договореното наказание. Което означава, че делото предстои да бъде ремонтирано - или Димитър да се разплати с потърпевшите си кредитополучатели и да сключи споразумение за присъдата си, или процесът да протече по стандартния ред.