997 лутащи се по улиците безстопанствени кучета са заловени от Общинския приют през 2014 година, докато година по-рано техният брой е бил 1868. Кастрирани са били 422 четириноги при 960 през 2013-та, а осиновените кучета са били 316. През 2014-та са евтаназирани 12 при 59 година по-рано. Това се сочи в годишния отчет за дейността на приюта за бездомни животни, който бе представен в съдебна зала по време на поредното дело, с което нахапан от бездомно куче русенец осъди Общината. Въпреки документа, според който местната власт е активна в борбата с болезнения проблем и се старае да го разреши, то случаите на нахапани минувачи продължават да се роят. С това продължават и споровете в съдебна зала, чрез които пострадалите хора търсят отговорност от страна на Общината и получават обезщетения.
Поредният такъв случай приключи с присъдени 2000 лева, които ще се платят от джоба на данъкоплатците, за причинените болки и страдания на пешеходец, който около 22 часа на 11 юни 2015 година е нападнат от бездомно куче. Докато минавал покрай Автогара-Изток легналото четириного започнало да лае свирепо и захапало човека по крака. Нападнатият се развикал, а случаен минувач тръгнал да рита настървеното куче и успял да спаси мъжа от допълнителни наранявания.
За преживения ужас и стрес след инцидента, който променил отношението на мъжа към кучетата, както и предприетото лечение, той поиска да бъде обезщетен от Общината, която не си е свършила работата, като поиска общо 4080 лева. Съдът сметна, че безспорно местната власт не е спазила задължението си да осъществява надзор над уличните кучета и я осъди да обезщети човека с 2000 лева плюс лихвите и разноските по делото. Решението може да се обжалва.