Пациентите, навършили 18 години, ще имат право на трета безплатна стоматологична манипулация от 1 септември, съобщи директорът на здравната каса в Русе Калоян Копчев, след като вчера бе подписан Националният рамков договор за дентални дейности за 2016 година между Българския зъболекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Предстои документът да бъде парафиран от здравния министър д-р Петър Москов.
Това се случва за първи път от началото на здравното осигуряване при възрастни пациенти. За новата услуга касата е подсигурила 8 млн. лева. Тя ще се извършва при строго определени параметри и при постоянен контрол. 
Досега възрастните хора имаха право на две дейности по здравната каса. В момента те могат да оправят два зъба при личните си стоматолози, а от септември при нужда да приложат лечение и на трети, уточни Копчев.
В договора са записани и разширени правомощия на контролните органи, като вече са въведени предварителни, внезапни и последващи проверки на зъболекарите, които имат договор със здравната каса. Предвидена е възможност при отчитане на неизвършена дейност да се прекратява договорът със съответния стоматолог. След дълго прекъсване се възстановяват арбитражните комисии, в които влизат равен брой представители на здравната каса и на Българския зъболекарски съюз за разглеждане на спорни моменти от извършените проверки.
Това е много голям пробив в денталната медицина, за който ние се борим от почти две години. Надявам се, че правенето на трета пломба или вадене на трети зъб ще бъде прието много добре от колегите. То ще бъде огромна помощ и за възрастните пациенти, защото те наистина имат нужда от трета услуга, каза вчера за „Утро“ председателят на зъболекарския съюз в Русе д-р Росица Илева. Тя обясни още, че стоматолозите се опитват да прокарат безплатно в рамковия договор и много полезното профилактично почистване на зъбен камък и с времето може би това ще стане факт.