Оцеляването на човечеството е поставено на карта в зрелищния и вдъхновен от египетската митология премиерен екшън „Боговете на Египет“. Режисьорът Алекс Прояс („Гарванът“) черпи свободно вдъхновение от египетската митология. Филмът е наситен с много екшън, специални ефекти и зрелищни сцени с участието на обикновен смъртен (Брентън Туайтс) и враждуващите помежду си богове Хор (Николай Костер-Уалдау) и Сет (Джерард Бътлър). 
Младият и безстрашен смъртен на име Бек поема на вълнуващо пътешествие, за да спаси света и голямата си любов. За да успее, той трябва да привлече на своя страна могъщия бог Хор, с чиято помощ да надвие безмилостния бог на мрака Сет, узурпирал трона на Египет и превърнал някога мирната и просперираща империя в царство на хаоса и конфликтите. След като епичната им борба срещу Сет и поддръжниците му ги отвежда в отвъдното, Бек и Хор са принудени да преодолеят немислими препятствия, подлагащи на изпитание смелостта, готовността им за саможертва и волята им за победа в неизбежната последна битка.
„Боговете на Египет“ предизвика много противоречиви реакции, подобно на „Изход: Богове и царе“ на Ридли Скот. Фенове и знаменитости, сред които и Бет Мидлър, започнаха да задават въпроси доколко въобще почива на исторически факти и да обвиняват Холивуд още веднъж в расизъм - не само заради участието на актьорите от бялата раса, но и заради участието на Чадуик Боузман като Тот, който пък е цветнокож, но отново твърде далеч от древните египтяни. Много от критиците на филма дори го нарекоха евтина костюмирана глупост, въпреки изхарчените за него 140 милиона долара.