Двадесет и пет шампионски титли на Германия. Седемнадесет национални купи - рекорд! Шест купи на Бундеслигата - рекорд! Пет суперкупи на Германия. Пет триумфа в Шампионската лига. Една купа на носителите на национални купи. Една купа в Лига Европа. Една суперкупа на Европа. Две Междуконтинентални купи. Една шампионска титла от Световното клубно първенство. Четири Златни топки - Герд Мюлер /1970/, Франц Бекенбауер /1972, 1976/ и Карл-Хайнц Румениге /1980, 1981/. И всичко това е само част от визитката на един от петте най-големи футболни клубове в света, проходил на днешния 27 февруари 1900 година - датата, на която е основан „Байерн“ /Мюнхен/.
Днешното баварско страшилище е създадено от членове на някогашния Гимнастически Клуб Мюнхен
Отборът играе първите си срещи в местната Баварска лига. Първият по-голям успех идва през 1926 година – шампион на Южна Германия. Успехът е повторен две години по-късно. Първата титла е спечелена през 1932 година след победа над „Айнтрахт“ /Франкфурт/ с 2:0 на финала.
С повишаването на подкрепата за националсоциалистите на Хитлер се слага край на развитието на клуба, защото президентът Курт Ландауер и старши треньорът на баварците, както и много от играчите са евреи. Клубът е заклеймен за еврейски и изглежда, че за него няма място в Третия райх. Но историята казва друго -  преброени всъщност са дните на налудничавия опит на някогашния ефрейтор с четвъртити мустачки да завладее света.
След войната „Байерн“ става член на Южната дивизия на немската Първа дивизия, която по това време е разделена на пет части, наричани още Оберлиги. Баварците мизерстват, а през 1955 изпитват унижението на отпадането в по-долна дивизия. Следващата година, обаче, клубът се завръща в Оберлигата и дори 
печели първата си купа на Германия
биейки на финала „Фортуна“ /Дюселдорф/ с 1:0. Клубът се превръща в един от лидерите, но изпитва финансови трудности и банкрутира в края на 50-те. Тогава на помощ се притича фабрикантът Роланд Едлер, който покрива дълговете и налива достатъчно свежи пари, за да изправи рухналия тим на крака. Така освен уважението на играчите и публиката спечелил и президентския пост за следващите четири години. 
През 1963 година Оберлигите са разформировани и се сформира Първа Бундеслига. Баварците в началото са пренебрегнати, но две години по-късно печелят промоция с отбор, пълен с бъдещите звезди на Германия като Франц Бекенбауер, Герд Мюлер и Сеп Майер.
През първият си сезон в Бундеслигата отборът завършва трети и печели втората си купа на страната. На следващата година (1967) тимът от Мюнхен записва първото си европейско участие в Купата на носителите на купи и печели първия си европейски трофей след победа в драматичен финал над шотландския „Рейнджърс“ с гол в продълженията. Същият сезон във витрината на клуба влиза и трета купа на Германия, но шефовете вече не са доволни от място в призовата тройка и признават само едно място в класирането - първото. Така треньорският пост е предложен на Бранко Зебек, който 
превръща „Байерн“ в дисциплинирана машина
и става първия треньор направил дубъл - титла и купа на Германия през 1969 г.
През 1970 г. идва друг треньор - Удо Латек. След като печели Купата на Германия през първият си сезон, през втората си година начело печели трета титла след драма срещу „Шалке 04“ в първия мач на новия Олимпийски стадион и първия от Бундеслигата, предаван по телевизията.
Баварците печелят и следващите две титли, но зенитът на отбора е през 1974 година, когато на финала на Купата на европейските шампиони побеждават испанският шампион „Атлетико“ /Мадрид/ с 4:0 в преиграването.
На следващата година баварците не се представят убедително на местно ниво, но защитават европейската си титла след финал срещу английския „Лийдс Юнайтед“ след голове на Мюлер и Рот. На следващата година отборът побеждава френския шампион „Сент Етиен“ на финала в Глазгоу, отново след гол на Франц Рот. Най-големият успех на това поколение идва същата година с финала за Междуконтиненталната купа, спечелен срещу бразилския „Крузейро“.
Но нещо се случва през 80-те години и те се превръщат във 
време на разочарования
за „Байерн“. След титлите през 1980 и 1981 година отборът не печели нищо следващите две години. Тогава в клуба се връща бившият треньор Удо Латек. През първият си сезон той печели купата на Германия през 1984 година, а в следващите години момчетата му вземат 5 от 6 възможни титли на Германия.
Големи международни трофеи обаче убягват на немците след като те стигат до два загубени финала за КЕШ през 1982 срещу „Астън Вила“ и през 1987 година срещу  „Порто“ на Моуриньо. След титлата си през 1990-а отборът попада в дупка. През сезон 1991/92 баварците завършват на 5 точки от линията на изпадане. През сезон 1993/94 на треньорския пост идва Франц Бекенбауер, който печели титлата на Германия след 4 години. Тогава Кайзера е избран за президент на мюнхенци, но клубът не блести. Играчите се появяват по-често по жълтите вестници, отколкото в спортните, което носи на тима им прякора ФК „Холивуд“. През 1996 г. Бекенбауер се връща на треньорския пост. Това повлиява моментално, като клубът печели Купата на УЕФА същия сезон, побеждавайки на финала „Бордо“ на Зидан.
В периода 1998–2004 г. треньор на клуба е 
Отмар Хицфелд, който се оказва най-успешният в историята на „Байерн“
През първият си сезон Хицфелд печели титлата на страната и достига финал на Шампионската лига, изгубен в продълженията от „Манчестър Юнайтед“. През следващия сезон клубът печели трети дубъл, а през 2001 година баварците печелят нова титла. На европейско ниво тимът спечелва нова титла в Шампионската лига след дузпи на финала срещу испанския „Валенсия“, а по-късно и Междуконтинентална купа. През 2002 г. баварците не печелят нищо, но на следващата година правят пореден дубъл. През 2004 клубът се проваля в трите турнира, в които участва - Шампионската Лига, Бундеслигата и Купата на Германия. Това довежда до края на една ера след уволнението на Хицфелд.
На кормилото на „Байерн“ застава Феликс Магат. През първите си два сезона той печели два дубъла, като води клуба до юбилейната 20-а титла. Третият му сезон е провал и след зимната пауза е заменен от Хицфелд. Въпреки това баварците завършват на 4-то място и 
не успяват да се класират за Шампионска лига за пръв път от 12 години
В отбора се правят големи промени разделяйки се с половината играчи и привличайки девет нови попълнения.
Междувременно през 2005 година „Байерн“ се мести на „Алианц Арена“, построен специално за Мондиал 2006.
Стадионът е споделян с местния отбор „Мюнхен 1860“ на българския национал Даниел Боримиров, който по-късно фалира и изпада във Втора Бундеслига, като продава своя дял от стадиона на 20-кратните шампиони.
От началото на 2007 г. „Байерн“ отново е поет от Отмар Хицфелд. Баварците не успяват да подобрят представянето си и след слаба серия в шампионата завършват едва на четвърта позиция. Преди началото на сезон 2007/08 отборът се подсилва с Мирослав Клозе, Лука Тони и Франк Рибери. Отборът става шампион на страната и печели националната купа, както и Купата на лигата, а Тони става голмайстор на първенството. В Купата на УЕФА достигат полуфинал, но там са сразени от бъдещия носител на трофея „Зенит“. След края на сезона Хицфелд напуска, а легендата Оливер Кан слага край на кариерата си.
В началото на сезон 2008/09 
начело на отбора застава бившият нападател на баварците Юрген Клинсман
Отборът започва колебливо с две равенства, а също така е разгромен от „Вердер“ с 5:2. Все пак „Байерн“ набира точки и на полусезона е втори след „Волфсбург“. През вторият полусезон вълците разгромяват „Байерн“ с 5:1. След този неубедителен резултат считаният за заместник на Кан Михаел Ренсинг окончателно губи титулярното си място и е заменен от опитния Ханс-Йорг Бут. В Шампионската лига баварците записват 4 победи и 2 равенства. На 1/8 финалите побеждават „Спортинг“ /Лисабон/ със 7:1 и 5:0. В първият мач дебютира младият Томас Мюлер. В следващата фаза германците отпадат от състава на „Барселона“. Към края на сезона Клинсман е уволнен и временно за треньор е назначен Юп Хайнкес. След края на сезона Хайнкес поема „Байер“ /Леверкузен/, а за постоянен треньор на отбора е назначен Луис ван Гаал.
Преди началото на сезона са привлечени класни играчи
като Ариен Робен, Ивица Олич и Марио Гомес. Именно първият става моторът на отбора, заедно с Франк Рибери. В първенството „Байерн“ записва 19 мача без загуба. В Шампионската лига са в една група с Ювентус, Бордо и Макаби Хайфа. В последния мач „Байерн“ побеждава „Старата госпожа“ и се класира напред. На 1/8 финалите се срещат с „Фиорентина“. В първата среща „Байерн“ побеждава с 2:1, а в реванша губи с 3:2, но продължава напред поради повечето голове на чужд терен. В 1/4 финалната фаза съперник на баварците е „Манчестър Юнайтед“. В първия мач „Байерн“ печели с 2:1 с гол на Ивица Олич в последната минута. Реваншът започва катастрофално за „Байерн“, след като отборът губи с 3:1 на полувремето. През втората част Ариен Робен засича топката след корнер и праща немците на полуфинал. Там те срещат „Олимпик“ /Лион/. Байерн се класира на финал, побеждавайки французите с 1:0 и 3:0. Във втория мач Ивица Олич вкарва хеттрик. На 22 май 2010 г. баварците губят финала от „Интер“ с 2:0. Все пак баварците печелят титлата, купата и суперкупата на страната.
В началото на сезон 2010/11 „Байерн“ 
не тръгва никак добре, набирайки едва 8 точки в първите 7 кръга
През първия полусезон записва само две победи като гост. В Шампионската лига допуска една загуба в груповата фаза. След неубедителните резултати в първенството, отпадането на полуфинал в купата на Германия и отпадането на 1/8 финал в Шампионската лига, ван Гаал обявява, че ще напусне отбора след края на сезона. Холандецът обаче е уволнен преждевременно и начело до края на сезона застава сънародникът му и помощник Андрис Йонкер. Под негово ръководство баварците разгромяват „Байер“ /Леверкузен/ с 5:1 и успяват да достигнат третото място в първенството, даващо им право на участие в Шампионската лига.
През сезон 2011/12 начело на „Байерн“ отново застава Юп Хайнкес. Той залага на схема 4-5-1 с Марио Гомес в атака. 
Баварците са фаворити за спечелването на титлата на страната, но остават втори
след „Борусия“ /Дортмунд/. В Шампионската лига отборът достига финал, след победа с дузпи срещу „Реал“ /Мадрид/. На финала „Байерн“ играе с „Челси“ на собствения си стадион, но губи след дузпи.
През август 2012 г. баварците печелят Суперкупата на Германия след победа над „Борусия“ /Дортмунд/. Отборът е подсилен с Марио Манджукич, Джердан Шакири, Хави Мартинес и Клаудио Писаро.
В първия кръг на сезон 2012/13 баварците побеждават „Гройтер Фюрт“, а Манджукич вкарва първия си гол за отбора. На 6 април 2013 г. „Байерн“ печели титлата на страната 6 кръга преди края, като е с 20 точки преднина пред втория „Борусия“ /Дортмунд/. В Шампионската лига баварците прескачат груповата фаза и преодоляват „Арсенал“ на 1/8 финал и „Ювентус“ на 1/4 финал. В полуфиналите играят с „Барселона“ и побеждават испанския гранд с 4:0 в първата среща. А във втората побеждава с резултат 0:3 насред „Камп Ноу“. „Барселона“ остава на колене след общ резултат 7:0 за баварския тим. На финалът „Байерн“ побеждава „Борусия“ /Дортмунд/ с 2:1 и печели за пети път в историята си Шампионската лига. Головете вкарват Марио Манджукич и Ариен Робен.
След края на сезона Юп Хайнкес се оттегля от професионална треньорска кариера. Още през януари 2013 г. 
Пеп Гуардиола е обявен като новия треньор
на „Байерн“ за следващите 3 сезона, като стъпва в длъжност от 1 юни 2013 г. На 26 юни провежда първата тренировка с отбора, а месец по-късно се изправя в първи официален мач срещу „Борусия“ /Дортмунд/. За новия сезон в отбора са привлечени Марио Гьоце и Тиаго, а голмайсторът Марио Гомес е продаден на „Фиорентина“. На 27 юли в Дортмунд се провежда мачът за Суперкупа на Германия, който завършва с победа за домакините от „Борусия“ с 4:2. На 30 август Гуардиола печели първата си титла с „Байерн“ след успех над „Челси“ в мач за Суперкупата на Европа. Мачът завършва 2:2 в редовното време, но след дузпи „Байерн“ успява да вземе отличието.
Новият сезон 2013/14 в Бундеслигата започва успешно за баварците и новия им треньор. Отборът поставя нов рекорд по последователни мачове без загуба в Бундеслигата. Серията от 53 мача без загуба започва в края на сезон 2012/13 и продължава до 5 април 2014 г., когато „Аугсбург“ успява да сложи нейния край с домакинска победа с 1:0. В Шампионската лига
поставя рекорд като първи отбор с 10 последователни победи
На 21 декември 2013 г. „Байерн“ печели Световното клубно първенство, като във финалния мач се изправя срещу „Раджа“ /Казабланка/ и побеждава с 2:0. „Байерн“ успява да подобри и собствения си рекорд от предишния сезон за най-бързо спечелена титла. На 25 март 2014 г. след победа като гост на „Херта“ /Бертлин/ с 3:1 баварците печелят 23-тата си титла в Бундеслигата 7 кръга преди края. В края на сезона „Байерн“ допуска най-тежката си домакинска загуба в европейските турнири, като отстъпва с 0:4 на „Реал“ /Мадрид/ в реванш от полуфиналите на Шампионската лига. С общ резултат от 0:5 „Байерн“ отпада от надпреварата и не успява да защити трофея си. Сезонът за баварците завършва с успех и дубъл след победа във финала за Купата на Германия, игран на 17 май 2014 г., с 2:0 над „Борусия“ /Дортмунд/.
Седем от футболистите на „Байерн“ 
завоюват 4–та световна титла за Германия
на проведеното през лятото на 2014 г. световно първенство. Преди началото на новия сезон баварците са напуснати от Тони Кроос и Марио Манджукич. А новото звездно попълнение е Роберт Левандовски. След четвъртия кръг на първенството „Байерн“ заема 4–та позиция, но след това до края на шампионата оглавява класирането и става шампион с 10 точки разлика пред конкурента „Волфсбург“.
За баварците сезонът е специален не само заради 25-ата титла, но и заради юбилейния си характер. За „Байерн“ това е 50-ият сезон в Първа Бундеслига и заедно с „Хамбургер“ не са отпадали в по-долна дивизия.
Сезон 2014/15 за „Байерн“ не е толкова успешен в другите два турнира. За купата на страната отпадат на полуфинал от „Борусия“ /Дортмунд/ след изпълнение на дузпи. Докато в Шампионска лига след успешни мачове срещу „Манчестър Сити“, „Рома“ и „Порто“, баварците достигат полуфиналите на турнира, които отново не успяват да преодолеят. В сблъсък срещу испанския „Барселона“ „Байерн“ губи като гост с 0:3, а в реванша победата от 3:2 е недостатъчна.
Отборът е абсолютен рекордьор по отличия в Германия
и един от най-добрите в Европа. „Байерн“ е един от четирите отбора, които са печелили и трите големи титли на УЕФА (Шампионска лига, Купа на носителите на купи и Лига Европа). Както и последният отбор спечелил три поредни издания на Купата на европейските шампиони, затова получава трофея завинаги, а освен това има и право да носи значка отбелязваща множество победи на турнира. „Байерн“ е единственият отбор в Германия, който прави дубъл 10 пъти (Шампион на Германия, Купа на Германия). Баварците са единственият отбор в Германия, който постига требъл (Шампион на Германия, Купа на Германия и Шампионска лига).
ЧРД, великане!