На много от нас се е случвало поне веднъж да хакнат "Фейсбук"  профила ни. Във видеото към материала ще видите как се случва подобно нещо и колко лесно става. С наше „съдействие”, разбира се, но и до там ще стигнем.

Ростислав Петров е така нареченият „етичен хакер”. С други думи професионалист, чиято работа е да проверява слабостите в дадена система и да я предпазва от хакерски атаки. Той се съгласи да ми покаже не само как се хаква "Фейсбук"  акаунт, но и колко лесно телефонът ни може да се превърне в устройство за следене и подслушване.

Самият той е завършил „етично хакерство” в Англия и сега преподава такова у нас.

Обучава хора как да откриват слабите места в системите (например във фирмите, където работят) и да осигуряват защитата им професионално.

„Етичният хакер е най-мощното оръжие срещу заплахите за информационните системи”, държи да отбележи той.

„Напоследък нашумяха много тези „хакерски атаки” (по наши фирми и компании – бел. ав.), но по-скоро те са, за да се направят мръсотии, а не толкова примерно да се крадат пари и такива неща. Общо взето за забавление, както видяхме да се случва със сайтовете на държавните администрации. Това обаче трябва да е сигнална лампичка и да се разбере, че системите ни са на страшно ниско ниво и трябва да се помисли какво да се направи, за да се защитят”, обяснява Ростислав.

Заедно със свои колеги в момента той подготвя проект, който чрез съвременни методи да предпазва системи и сайтове от набезите на хакери.

„Тестовете, които ще се правят, са на много високо ниво и ако не се издържи на тях, съответно ще приложим необходимите мерки, за да защитим обекта напълно”, уверен е в бъдещото начинание Ростислав.

Ако говорим за "Фейсбук" акаунта, той е много защитен и е трудно пробиваем, да не кажа невъзможно. Повечето атаки се извършват със „съдействието” на обикновения потребител. Той е бил поканен да хареса някой линк или да сподели нещо в интернет и когато си напише паролата, тя бива открадната. Това се нарича „фишинг сайт”, казва етичният хакер.

"Фишинг" сайтът изглежда досущ като "Фейсбук", и ако не се загледате, няма и да се усъмните, че това е друг уебсайт.

Когато тръгвате да споделяте нещо, да гласувате за някой или каквото и да е подобно действие, на екрана ви излиза съобщение да си влезете в профила. В момента в който въведете данните, те вече са достъпни за хакера.

По подобен начин се хаква и телефон – сваляте си приложение отнякъде, което си изглежда съвсем легитимно, с иконка и тъй нататък. Това приложение обаче е троянски кон и без да се усетите телефонът ви е под контрола на друг човек. Той може да вижда какво се случва около вас, благодарение на камерите, да ви подслушва (не само телефонните разговори, по всяко време може да чуе какво се случва около вас), да види вашите есемеси, чатовете ви, контактите ...

Затова съветът на Ростислав е да не се доверявате на съмнителни приложения, които ви предлагат да свалите отнякъде.

Ето и още няколко семпли съвета как да се предпазим в интернет:

„Съвременните системи са доста добре защитени”, обяснява Ростислав.  „Повечето хакери използват невежеството, така да го нарека, на потребителя. Подлъгват го да инсталира някой софтуер и така се случва всичко. Така че, ако получите линк за гласуване във "Фейсбук", например,  просто не го правете. Не се подлъгвайте да се връзвате и към така наречените „свободни мрежи” (free wi-fi) , защото тези мрежи може да са пуснати от хакер и да ви открадне данните. Всеки, който използва такива free wi-fi е уязвим на сто процента. Слагайте и по-сложни пароли на мейлите си. Не слагайте датата си на раждане, името на майка си или на домашния си любимец. Хубаво е да са по-комплексни – да има малки и главни букви, знаци и така нататък”, съветва Ростислав.

„Това нещо, което тук с теб направихме (визира хакването на телефона ми и "Фейсбук" профила ми) е абсолютно недопустимо. Човекът, който го направи, е на сто процента въвлечен в престъпление и ако бъде открит, ще понесе тежки последствия. Абсолютно може да се влезе в затвора за такова нещо.” Това е предупреждението на Ростислав към всеки, който смята, че подобни действия са просто една шега.

Важно е да се отбележи, че преди експериментите с телефона ми и профила във "Фейсбук", аз изрично дадох своето съгласие да участвам в подобно нещо. Хакването на телефона си избрах да не показвам във видеото от чисто етична гледна точка, тъй като се оказа по-лесно, отколкото предполагах.