Обемът от дейности в лечебните заведения от миналата година се запазва и здравната каса ще ги плаща както досега. Броят на леглата в съответните специалности по новата Национална здравна карта няма да намалее и дори е повече от реално използваните през отчетената календарна година. Това е записано в новата наредба на Министерството на здравеопазването, която утре министър-председателят ще подпише, каза вчера пристигналият за среща с шефове на лечебни заведения в Русе, Разград и Търговище здравен министър д-р Петър Москов.
Промяната на леглата в някои болници се дължи на обстойния преглед на здравното министерство с помощта на Националния статистически институт кой пациент къде се е лекувал през миналата година. 
На база на това е направен извод къде колко активни легла са необходими, за да отговорят на потребностите на съответния регион.
Крайно време е да се спре със спекулациите, че Националната здравна карта ще закрива болнични заведения, ще остави пациентите с онкологични и психични заболявания без медицински грижи и т.н., каза д-р Москов. Той обясни, че нито едно лечебно заведение на територията на трите области няма да бъде засегнато при сключване на договор със здравната каса за финансиране на дейностите му. Това обаче ще става в параметри, които гарантират, че съответната болница или медицински център могат да гарантират предлаганите услуги. Освен това Националната здравна карта не предвижда прекратяване на договорите с лабораториите за инвазивна кардиология и не засяга по никакъв начин новата апаратура в лечебните заведения през следващия договорен период.
В крайна сметка управителите на лечебните заведения, които присъстваха на срещата, казаха, че като са чули как стоят нещата с Националната здравна карта от първа ръка, са разбрали, че за нашата област всичко е наред.