Когато приемахме наредбата за реда и условията за превоз на пътници и багаж с обществения транспорт на територията на община Русе през юли, ясно беше разписано как ще става валидацията на електронните карти, за да не се налага на гражданите да чакат конкретна линия на даден превозвач. Сега се предлага да се върнем на старото положение, без да има аргументи кое е довело до неуспешната валидация. Това каза червеният общинският съветник Алексадър Неделчев на сесията вчера във връзка с предлаганата промяна електронните карти за една линия да могат да се ползват във всички превозни средства, но само на един превозвач, и в участъците, където има припокриване на маршрутите и общи спирки.  
Неделчев посочи, че промяната ще усложни пътуването на гражданите, защото ще трябва да чакат само линиите, за които имат валидна карта, а това не съответства на идеята за интегриран градски транспорт. Той допълни още, че частните превозвачи нямат интерес от новата електронна система и я бойкотират, тъй като предпочитат да получават плащане за брой продадени карти, вместо за превозени пътници, а това не им е изгодно. В тази връзка той предложи тази промяна да отпадне, но предложението му не срещна одобрението на съветниците. 
Между 8 и 12 минути се чака за автобус на един превозвач, каза Бедрос Пехливанян от ГЕРБ, който се позова на справка от общинския транспортен отдел. Интегриран транспорт е, когато може да се съчетаят няколко вида транспорт, но това няма как да се случи, тъй като има няколко превозвача, подчерта съветникът. 
Зам.-кметът Наталия Кръстева обясни, че с въвеждането на новата система водачите на превозните средства задават грешно GPS координати, курсове, тръгват без изчакване, като това е довело до неуспешни валидации. Проектът за интегриран транспорт обединява осем компонента и не визира само изпълнението на транспортната услуга, допълни още тя, като увери, че Общината ще продължи да работи по подобряването на системата. 
В крайна сметка предложението за промени в съответната наредба бе прието с 37 гласа „за“, 7 „против“ и 6 „въздържали се“.