Медът се оказа ефективно оръжие срещу патогенни гъбички, които причиняват тежки инфекции при уязвими пациенти. Това съобщават британски учени, цитирани от Sciencedaily. Терапевтичните свойства на меда са познати още от древността, но сега са намерени нови доказателства за ползите от употребата му чрез няколко експеримента, пише bolenzdrav.com

Учените използвали различни концентрации на меда за производство на химически реактивни молекули, съдържащи кислород. Така се установила ефективната доза за убиване на гъбички, които се срещат по растенията и в почвата.

Дори малки концентрации на специално култивиран биологично активен мед Surgihoney оказвали значителен ефект върху разцепването на клетъчните стени на гъбичките, което разкрива огромен потенциал в разработването на нови методи за лечение на пациенти, сочи проучването. Може да се прилага при хронични инфекции като например трудно зарастващи рани, които са 60-80% от всички инфекциозни заболявания при хората. В раната се развиват гъбички, което е пряко следствие от употребата на антибиотици с широк спектър.

Дългото време, необходимо за лечението на тези рани е заради образуването на биофилм – тънък слой от микроорганизми, плътно свързани заедно, който се натрупва върху повърхността на раната. Учените демонстрирали способността на меда да разрушава този биофилм, като по този начин ускорява процеса на оздравяване. Природният продукт се оказал по-мощен дори от някои противогъбични средства.