Кабелният телеком „Делта“ покрива 80% от територията на Русе с иновативната си система за интернет достъп Етернет овър коаксиал (EoC), съобщи съуправителят на фирмата Владимир Ковачев. Иновацията позволява абонатите да получават скорости между 50 и 100 Mbps по същия коаксиален кабел, по който получават и цифрова телевизия в дома си. Интернетът и телевизията се доставят до сградата по оптични подземни кабели, гарантиращи високо качество и надежност на връзката.
Увеличава се и броят на клиентите с изцяло оптична свързаност до компютъра в дома. Тази технология е новост в световен мащаб и се нарича пасивна оптична мрежа (PON). Тя гарантира скорости на достъп до 1000 Mbps за всеки абонат при изключителна надеждност на връзката. Ние непрекъснато следим новостите в областта на комуникациите и ги внедряваме своевременно, за да предоставяме на нашите клиенти услуги на световно ниво, каза Ковачев.
Изграждането на пасивната мрежа започна през есента на 2014 г. с идеята оптичният кабел да може да стигне до всеки компютър или телевизор. Това е проект, който ще позволи на „Делта“ да предлага конкурентна услуга дори след 5 или 10 години. Скорости от 1 Gigabit в момента изглеждат ненужни, но в глобалната мрежа все повече се стриймва видеосъдържание със все по-висока резолюция и качество, което ще ги направи необходими. Вече по-голямата част от телевизионните програми са в HD формат, а тенденцията е да се върви към 4K резолюция и 4К телевизори.