Учени са създали първия изкуствен бъбрек в света, който може да се присади на човек, пише Tech Times. Бъбрекът съдържа микропроцесорен филтър и живи клетки от бъбрек. Биохибридният орган отстранява соли, вода и отпадъчни продукти, подобно на истински бъбрек и има потенциала да премахне зависимостта от диализа.

Всеки изкуствен бъбрек съдържа 15 микрочипа, служещи като филтри и поддържаща система, в която се поставят живите клетки. Д-р Уилям Фисъл IV обяснява, че клетките от бъбрек могат да се отглеждат в лабораторни условия и да се използват като мембрана, която различава вредните от полезните вещества. "Те могат да абсорбират хранителните вещества, от които тялото се нуждае и да изхвърлят отпадъците, от които е важно тялото да се освободи," посочва Фисъл, специалист по нефрология в Медицинския център на Университета "Вандербилт" в САЩ.

Изкуственият бъбрек функционира с кръвния поток на пациента. Това изправя изследователите пред предизвикателството да насочат кръвта през кръвоносен съд към биохибридното устройство, без това да доведе до повреда или запушване. Инженерът по биомедицина Аманда Бък сътрудничи на екипа, като анализира къде в устройството може да се образува запушване. Тя създава компютърни модели и променя формата на канала, за да оптимизира движението на кръвния поток. Използвайки триизмерни принтери, учените тестват различни форми, за да постигнат най-добрия резултат.

Очаква се първите клинични тестове на устройството да започнат през 2017 година. За разработката на изкуствения бъбрек Фисъл и научният му партньор Шаво Рой от Калифорнийския университет в Сан Франциско са получили финансиране в размер на 6 милиона долара от Националния здравен институт.